Меню

Асоциация на българските села (АБС) настоява за забрана на употребата на глифозат в селата

26.07.2021 г.
3493
Асоциация на българските села призовава ресорните институции и представителите на политическите формации у нас, да инициират законодателни инициативи в посока за забраната и криминализирането на частната употреба на химически препарати с основно активно вещество - глифозат.

Забраната следва да обхващата употребата на глифозат в рамките на населените места, включително частни дворове, градини, общинска пътна мрежа, зелени площи - паркове, алеи, тротоари, детски площадки и сгради с обществено предназначение, поради високия обществен риск за здравето на населението. Почистването на тези зони от затревяване, следва да се извършва механично или със специализирана техника.

АБС предлага също така, употребата на глифозат от страна на земеделските производители да е с наложена рестрикция за земеделски парцели на разстояние минимум 500 метра от границите на населените места и водоемите, а при наличие на регистрирани пчелини, забраната за пръскане с глифозат да включва “зелена зона” от минимум 1000 метра.

Глифозатът е тотален хербицид, обявен от Световната здравна организация като “вероятно канцерогенен”, а наскоро Австрия въведе пълна забрана за употребата му от страна на частни потребители и в рамките на урбанизирани територии. Вече стотици са научните изследвания, които доказват тежките вреди от употребата на глифозат за популацията на пчелите и биоразнообразието, както и връзката с развитието на редица онкологични заболявания при хората. 

Припомняме, че одобреният от страна на Европейската комисия (ЕК) лиценз за употребата на глифозат изтича в края на 2022-а година. Към момента редица държави са заявили намерението си за подкрепа на пълна забрана за употреба на глифозат, сред които: Австрия, Белгия, Италия, Чехия, Гърция, Дания, Холандия, Португалия, Люксембург, Катар, Оман, Мексико и др.

Употребата на глифозат към момента е най-лесното решение, но последствията от употребата му са тежки. Към въпроса в България следва да се подходи отговорно и с визия за дългосрочно решение, в което да са ангажирани централни институции, общини, кметове на населените места и самите жители в селата. 


За повече информация и партньорства по темата, можете да се свържете с Асоциация на българските села на:
info@selo.bg ; 0878 11 11 21 ; 0877 07 00 07 ; 0878 24 25 87 

ПЪЛЕН ТЕКСТ И ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ:

ЗАБРАНА ЗА ПРЪСКАНЕ С ГЛИФОЗАТ 49.1 KB (pdf) ИЗТЕГЛИ ФАЙЛА