Меню

Арестуваха инспектор от БАБХ взел подкуп от фермер

27.06.2019 г.
5787
Главен инспектор от Областната агенция по безопасност на храните в Пловдив  е арестуван с подкуп – пари и хранителни продукти, съобщиха от  Окръжна прокуратура.  

Инспекторът поискал хиляда лева и две торби сирене и кашкавал от  собственик на мандра край Първомай. Фермерът и неговият съдружник били хванати в нарушение, което служителят предложил да „забрави“ срещу определеният от него подкуп.  

Производителите привидно прели офертата, но веднага сигнализирали в полицията, чийто специализиран екип заложил капан на определеното място. 

Корумпираният държавен чиновник бил заловен веднага след документирането на престъплението с парите и продуктите, открити в личната му кола. Той работи областната БАБХ от 2014 г., съобщава БНР.

В хода на деня стана ясно, че е арестуван още едни служител на агенцията в Пловдив. Той е съучастник на първия и е задържан в хода на следствието срещу него.

За това престъпление се полагат от 3 до 10 години затвор и  глоба до 20 000 лева, посочи окръжният прокурор Румен Попов. По думите му, това не е първият подобен случай на корупция „на дребно“ от служители на тази агенция.  
Висшият магистрат призова всички, подлагани на рекет, без колебания да се обръщат към полиция и прокуратура, за да се прекратят такива порочни практики.