Търсене

Антон Лазаров, Ботаникъл ЕУ: Пазарът на билки и чай е все по-претенциозен! (ИНТЕРВЮ)

25.06.2020 г.
9731
Пазарът на билки и чай става все по-претенциозен и както във всеки друг бранш, и тук има модни тенденции, с които производителите трябва да се съобразяват, за да са конкурентни. През последните години е засилено търсенето на функционални чайове и билки. Това сподели в интервю за Село Антон Лазаров, главен технолог и ръководител производство в една от водещите компании в България за преработка на сушени билки и производство на чай, с над 25-годишна история - Ботаникъл ЕУ. С него разговаряхме в деня на билките - Еньовден.


Какви са вашите наблюдения за развитието на билкарския сектор през последните години? 
През последните години все повече намаляват билкосъбирачите и обемите събрани и преработени билки. Факторите за това са много - и като изключим тази година с пандемията, заради която много хора се прибраха от чужбина, знаете, че основната част от работниците търсят работа извън страната.

За много от хората в определени райони основен поминък е брането на билки. Когато обаче няма достатъчен доход от това, са принудени да търсят други алтернативи. Проблемът не е само при нас, а и при други производства. И е проблем на държавата!

Какви количества билки преработвате годишно и споделяте ли мнението, че има тенденция все повече да се принажда стойност в сектора - да има преработка, а не износ на суровина?
Количествата на преработваните билки е различно всяка година и до голяма степен зависи от нашите партньори. Силно е да се каже, че е тенденция, но Да - все повече хора искат да им разработим готов продукт, който да продават директно.

Как се развива пазарът на билки през последните години предвид, че над 80% е износът? Какво търси външният пазар?
Пазарът става все по-труден. Клиентите са все по-претенциозни. Искат отлично качество на ниска цена, което няма как да се получи. Качествената продукция си има своята цена. За нас е важно да преработваме билки и да произвеждаме качествени продукти, а не на всяка цена да правим нещо, колкото да сме на пазара. 
Да, основната част от продукцията - около 80% е за износ. В България пазарът е ограничен.
Въпреки че специално тази година има промяна. Ние предлагаме доста Private Label продукти за наши клиенти, които искат да си направят собствена марка. Смея да твърдя, че към момента сме лидери в това отношение. По този начин доста от продукцията ни остава при нас. Влагаме я в продукти, голяма част от които остават в страната. Много от крайните продуктите в последствие се изнасят и за Европа - не директно от нас, а чрез български фирми, за които ние произвеждаме.


Засилва ли се търсенето на билки и чай в България и различава ли се от това на външния пазар? 
През последните 2 – 3 години има все по-голям интерес към чайовете. Много хора започнаха да консумират чайове не само, когато са болни, а и за удоволствие. Все повече хора имам интерес и към разработването на чайове с техен бранд.

Общо взето, както във всеки бранш, и при билките и чайовете си има „модна тенденция“. Последните години доста е засилено търсенето на функционални чайове и билки.

Дайте примери...
В момента това са чайове за детокс, отслабване, за релакс, за успокоение. Това е модерно и не само български фирми избират да правят такива чайове. 

Кои са вашите основни пазари?
Клиентите ни все още са основно от Европа. В последните години работим много добре и с партньори от Китай и Чили.

Прави впечатление, че освен традиционните български билки, в чайовете има и по-екзотични съставки като манго, папая, какао. Как избирате какви комбинации да направите?
Светът става все по-глобализиран и е нормално да има все по – екзотични съставки и в чайовете ни. Хората непрестанно пътуват, четат, опитват нови вкусове.
За да направим дадена комбинация, следваме няколко простички стъпки: На първо място следим тенденциите в брашна. Допитваме се до нашите клиенти – какво ги вълнува, какви вкусове предпочитат, какво биха опитали? Подбираме най-ароматните и качествени суровини от България и от целия свят. И не на последно място влагаме цялото си сърце и любов при създаването на нашите продукти.

Отразява ли се обстановката с covid-19 в световен мащаб на пазара на билки и чай?
За съжаление, кризата оказва и ще окаже влияние върху пазара. От една страна – цените на доста от билките се повишиха, а от друга страна е по-слабото потребление на продуктите за ХоРеКа сектора.  

Увеличава ли се делът на култивираните билки през последните години и има ли стимул да се произвеждат?
Да, през последните години все повече се култивират билки, но преобладават етерично-маслените. Все още са много малко лечебните суровини, които се култивират.

Как виждате развитието на сектора в следващите 10 години?
В сектора има голям потенциал. Но за да се развие напълно, държавата трябва да помогне на хората, които искат да се занимават с билкосъбиране и билкопреработка. 

Надяваме се и все повече хора да се стараят да опазват природата и разнообразието ѝ. В момента, например, се изискват толкова много разрешителни, за да влезеш в гората да събираш билки, а в същото време горите се изсичат и за това забрани не важат...

Надяваме се да се намали употребата на хербициди и пестициди като цяло, с което да получаваме една идея по-чисти суровини.

Изследвате ли билките за пестициди?
Редовно се изследват, въпреки че се събират високо в планината. Имаме си вътрешна програма, по която си правим не само изследване за пестициди, но и редица други анализи. Това е от съществено значение, защото ние искаме да предложим продукт, който е здравословен и качествен.

За съжаление, доста от култивираните суровини се третират. Много от почвите съдържат и остатъчни пестициди, тъй като преди това там се е отглеждала пшеница.

Европейската статистика е тревожна по отношение на биоразнообразието през последните години, което намалява, въпреки прилагането на ОСП. Какви са вашите наблюдения в тази посока относно билките и работите ли в посока за запазване и възстановяване на биоразнообразието?
Една от основните ни цели е непрестанно да обучаваме билкосъбирачите и билкозаготвители как правилно да събират билките. Правим периодични консултации и обучения – как да разпознават билките, кога да ги събират, как да ги събират, така че да не се унищожават находищата. Доколкото зависи от нас, работим. Имаме непрестанна връзка и комуникация с билкозаготвителите в тази посока.

На Еньовден, искам да ви попитам: Има ли магия в билките?
Чаша билков чай може да премахне умората или да ни даде енергия за целия ден, може да подобри съня ни, храносмилането и душевното ни състояние. Направата на билков чай е Любов, А Любовта не е ли магия?


Интервю на София Белчева, © 2020 Село - Selo.BG
 
 

 • билки
  24.06.2020 г.
  8738
  Всяка година в България се събират и обработват между 15 000 и 17 000 тона билки
  Всяка година в билкозаготвителните пунктове в България се събират и обработват между 15 000 и 17 000 тона лечебни растения, от които около 90% се изнасят. Българските билки съдържат добро количество ценни...
  Виж повече
 • билки
  23.06.2020 г.
  9060
  Иван Цицелков: В сектора на билките има все повече добавена стойност!
  В последните години има много повече принадена стойност в билките, които се събират в България и се изнасят като преработена суровина за нуждите на различни индустрии. Това каза пред БНР Иван Цицелков,...
  Виж повече
 • биоразнообразие
  17.06.2020 г.
  8691
  Биоразнообразието в земеделските земи продължава да намалява въпреки приноса на ОСП
  Биологичното разнообразие в земеделските земи продължава да намалява въпреки приноса на Общата селскостопанска политика ( ОСП ). Това е основният извод от доклад на Европейската сметна палата, която е...
  Виж повече
 • био ягоди
  13.06.2020 г.
  11122
  Семейно стопанство доказва, че биопроизводството на ягоди е рентабилен бизнес (ВИДЕО)
  Семейно фермерство, биопроизводство на чиста храна, добавена стойност в агробизнеса - всичко това е възможно, въпреки трудностите. Доказателството е семейното стопанство на Зейти Мехмед от село Печеница,...
  Виж повече
 • Александър Кюркиев
  29.02.2020 г.
  9227
  Пътят на лютите чушки от село Кокаляне до целия свят (ВИДЕО)
  Една семейна българска компания за производство, преработка и търговия с люти чушки смело крачи напред към необятните световни пазари. Историята на Chilli Hills (Люти хълмове) започва преди близо 7 години...
  Виж повече