Меню

Анализ посочва, че в бъдеще агро храните трябва да се произвеждат предимно от фамилни стопанства

20.04.2020 г.
3996
Според Световната организация на фамилните фермери, в глобален мащаб е нужна радикална промяна в начина, по който се произвеждат аграрни продукти, особено след приключването на пандемията от COVID 19.

В свой анализ, от организацията посочват, че едрото земеделие и все по-мащабно развиващият се индустриален  агробизнес унищожава поминъка на мнозинството хора на планетата и е един от най-големите виновници за климатичните промени.

Международната организация на фамилните фермери скцентират, че единственият начин да се спрат климатичните промени и да се преодолее световния глад е отхвърляне на корпоративното, свръхиндустриализирано селско стопанство.

Те посочват, че производството на храна трябва да се върне масово в ръцете на дребните местни производители. Това би било добре и за самите потребители, които ще ядат по-чиста, прясна и екологична храна.

Позицията се допълва и от експерти в сектора, които посочват, че в следващите години е нужно рязко спадане на консумацията и производството на месо, особено след като Световната здравна организация (СЗО) заключи, че пандемията от коронавирус е свързана с нови рискове не само от дивите животни, но и във връзка с промените на молекулярно ниво при хората, хранещи се редовно с месо.

Освен това животновъдният сектор е основен източник на замърсяване на околоната среда, а е и пряко свързан с отглеждането на ГМО зърно за производство на фуражи.

Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете