Меню

Кои са агро стоките, които най-много замърсяват климата?

26.01.2020 г.
10698 3
Съпричастността, т.е. личната отговорност за опазването на екологията и климата е въпрос на осъзнаване. Това е нещо като барометър, който показва нивото на разбиране у човек, за това, че той живее в споделена еко-система, където всеки има роля.

Макар от години да се говори за настъпващите глобални климатични промени, все още на много нива в икономиката и политиката продължава да се върти "старата грамофонна плоча" със заучените фрази за печалби, възвръщаемост и икономически резултати.
-
  • Какви печалби обаче ще има един икономически сектор или друг, ако няма вода?
  • За какви инвестиции и проекти ще се говори, ако цяла зима няма сняг, а температурите са пролетни?
  • За какво земеделие може да става изобщо въпрос, ако всяка година е под въпрос дали ще поникнат или замръзнат културите?

Всичко това са актуални въпроси на климатичните промени и докато ЕС и страните членки години наред прокарваха процедури и проформа проекти за усвояване на субсидии по фиктивните мерки облечени в етикета "агроекология", нека все пак да обърнем внимание, производството и консумацията на кои аграрни стоки, водят до най-голямо климатично замърсяване.

На първо място - това е производството на телешко месо, с рекордна в сравнение с другите сектори преднина по отношение на въглеродния отпечатък, който индустрията оставя. На второ място - това е производството на агнешко, на трето място - производството на млечни продукти от крави. 

Класацията продължава с производството на шоколад, кафе, свинско месо, палмово масло: