Търсене

Амониева селитра уби над 100 души при супер мощен взрив в Бейрут (ВИДЕО 16+)

05.08.2020 г.
10760
Над 100  души са вече жертвите на снощния взрив на пристанището в ливанската столица Бейрут, след като са се възпламенили 2 700 тона амониева селитра.

Според данни на властите в Ливан, работници в склад за амониева селитра са заварявали дупки, през които е можело да се извършват кражби на торове и тогава е станала детонацията на съхраняваните там 2 700 тона амониева селитра. Тя е била конфискувана от молдовски кораб с украински екипаж през 2015 г.Селитрата се използва като компонент на взривни вещества и като азотен тор. Министър-председателят на Ливан Хасан Диаб поиска да бъде създадена комисия за разследване на обстоятелствата около експлозията, съобщи телевизия "Ал Джазира". В Ливан е обявен четиридневен траур.

Франция съобщи, че изпраща два самолета с десетки спасители, полеви медицински екип и 15 тона помощ. Френското президентство съобщи, че помощта ще покрие лечението на около 500 пострадали и че разположените в Ливан френски миротворци вече оказват помощ на място.

Руското министерство на извънредните ситуации изпраща в Бейрут полева болница с лекари за помощ на пострадалите от взрива, предаде ТАСС. Русия изпраща също спасители и специалисти по борба с коронавируса. Йордания обяви, че военнополева болница с прилежащия персонал ще бъде изпратена в Ливан, а Египет е отворил полева болница в Бейрут за ранени при взрива, отбелязва АП. Чешкият вътрешен министър Ян Хамачек съобщи, че Ливан е приел предложение на Чехия да изпрати екип от 37 спасители с кучета в Бейрут. Дания и Гърция също изразиха готовност да окажат помощ на Ливан, предаде БТА.