Меню

Актуална ситуация с пазара на лавандула и реколта 2019

Площите с лавандула в България през последните години стремглаво се увеличават. На практика обаче се оказва, че ръстът на насажденията с етерично-маслената култура не водят със себе си очакваните печалби за производителите.

Причините са много и комплексни, но разковничето се оказва в използвания посадъчен материал, защото именно той е определящ за цялостното бъдещо развитие на лавандулата до достигането и на пазара. 

Качественият разсад лавандула води до качествен краен продукт 
Има сериозна разлика в качеството на лавандуловото масло от южна и от северна България. Това се дължи на посадъчния материал и маточниците, коментира пред Село Гергана Андреева, изп. директор на Българската асоциация на етерично-маслените култури, парфюмерия и козметика. 

Произведеното в южна България масло отговаря на съответните параметри по БДС стандарт за българско лавандулово масло (по отношение на линалилацетат и линалол), докато част от добитото масло в северните райони не отговаря на параметрите по БДС. За да се покрие стандартът, трябва да се използва разсад от сертифицирани източници, а маточниците са тези, от които зависи дали растението отговаря на изискванията за получаване на българско лавандулово масло.

Голямото “разнообразие” от разсади, създаването на общи масиви води до различен етап на готовност на културата да бъде ожъната и преработена, заради различните си показатели. Установяват се дори някои нетипични съставки за маслото - като камфор, посочи Гергана Андреева.  

След рекордно високите цени през 2018 г., спадът е неизбежен 
Потреблението в световен мащаб на лавандулово масло е постоянна величина, а пренасищането неминуемо ще доведе до намаляване на цената. В момента цената на килограм лавандулово масло е между 80 и 100 лв. Има 20 лв. марж, който не е малък, но действително цената е такава, коментира Иван Апостолов, съдружник в компания, която отглежда 700 дка лавандула (основно биологично производство) и притежава собствена дестилерия в село Калина, общ. Генерал Тошево.Миналата година, поради дъждовете, количеството на добитото масло беше много намалено. Някои крайни потребители на масло се опитаха да се презапасят и това рязко вдигна цената - като тя достигна до 230 - 240 лв./кг. “Това са нереално високи цени”, коментира Апостолов. 

За сметка на това, има информации на хора от бизнеса, че през тази година търсенето в САЩ, например, е почти нулево, заради миналогодишното презапасяване. Абсолютно реална е и ситуацията, в която през тази година ще останат непродадени количества българско лавандулово масло.

Прогнозите на Иван Апостолов са спадът в цената да продължи и през следващата година, а до 2 години ситуацията на пазара да се балансира. 

Добивите на лавандула
Поради резките температурни промени на климата (редуването на студени с много топли периоди) насажденията не успяха да налеят оптималното количество масло. При среден добив от 8-10 кг/дка в Добруджа, тази година полученото количество е 5-6 кг. В Шуменско например, средният добив е около 3-4 кг/дка. 
Обединение в търсене на пазар

В търсене на по-добра реализация на продукцията си, над 70 земеделци учредиха в Добрич Национална асоциация на производителите на етерични масла. Председателят на Асоциацията Петър Христов каза: 
“Ние в момента изобщо не знаем какво искат търговците. Ето защо най-важната задача, която си поставяме, е да се запознаем с изискванията и търсенето на международния пазар. В момента всеки производител отглежда различен сорт лавандула - някои с високо качество на полученото масло, други - с нетолкова добри показатели, а търговците търсят суровина с определени параметри. Именно затова искаме да се запознаем с пазарната конюнктура, за да се ориентираме какво да отглеждаме.” Масло ще има, но цена ще има качеството…
“Пазар за качественото българско масло има, категорична е Гергана Андреева, но ние трябва да си го отстояваме. Пазарите са към Канада, САЩ, Австралия, Нова Зеландия, Западна Европа, Азия - Близкия и Далечния изток - не само като суровина, а и чрез междинни форми и краен продукт.

Бъдещето ни на тези, но и на други пазари е във влагането на суровината в крайни форми - за фармацията, ароматерапията, козметиката, хранителната индустрия и т.н. Добавената стойност е много по-висока за един изнесен краен продукт отколкото при износа само на суровина”. 

За да се постигне добра цена на продукцията, ще се изисква и добро качество, категоричен е и Иван Апостолов. Ето защо стопанството в село Калина разчита на биологично производство. “За качеството на маслото е важна обработката на насажденията - прекаленото третиране с конвенционални препарати за растителна защита и торенето, прекалената експлоатация на насажденията водят до по-ниско качество. Затова стремежът ни е чист висококачествен продукт, който да е конкурентен на пазара”, посочи производителят. Освен това компанията работи за затваряне на производствения цикъл, като разработва продукти свързани с козметиката и парфюмерията - сапуни с натурално лавандулово масло, ароматни лавандулови свещи, соли за вана и др. 

Над 142 хил. дка са били площите засадени с лавандула през тази година. Най-много са лавандуловите полета в област Добрич - над 72 хил. дка, сочи справка на земеделското министерство. 

По темата работиха: София Белчева ; Борислав Борисов

© 2019 Село - Позоваването на източник Село е задължително!
 

  реколта лавандула 2019
  22.07.2019 г.
  3190
  По-висока реколта от лавандула отчитат земеделци в Добричко
  Реколтата от лавандула в Добружда тази година е по-добра от предходната, отчитат земеделци от региона. Макар, че площите с етерично-маслената култура се повишиха рязко през последните 3 години, което...
  Виж повече
  биоземеделие 2019
  08.07.2019 г.
  2786
  България е лидер в производството на био мед, лавандула и рози
  България заема едно от челните места по брой пчелни кошери, отглеждани по методите на биологичното земеделие в ЕС. Това заяви заместник-министърът на земеделието, храните и горите д-р Лозана Василева при...
  Виж повече
  маслодайна роза - изкупна цена 2019
  20.05.2019 г.
  7408
  Срив в изкупната цена на маслодайната роза
  Изкупната цена на маслодайната роза тази година се срина до рекордно ниски нива от около 1,50 лв./кг. Това е исторически минимум, който е в следствие от свръхпроизводството и навлизането в пазара на нови...
  Виж повече
  Производството на лавандула нараства с 41.8% само за година
  29.11.2018 г.
  8133
  Производството на лавандула нараства с 41.8% само за година
  Производството на лавандула нараства с 41.8% само за година, сочат данни в рамките на Аграрния доклад на МЗХГ, който бе публикуван преди дни. През 2017-а година българските земеделски производители са 27 659...
  Виж повече