Меню

Активизира се пазарът на имоти в селата. Какви са цените?

04.05.2020 г.
11283
През последните седмици силно се активизира търсенето на имоти в селата, породено от кризата с пандемията от коронавирус и търсенето на алтернативи на градските жилища и затворена среда.

По информация на Асоциация на българските села (АБС) на база данни от кметове на села, а също и агенции за недвижими имоти, завишено търсене има във всички региони на България. Най-силно се е активизирал пазарът на селски имоти в селата около областните центрове на София, Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Сливен, Стара Загора, Бургас, Варна, Шумен, Русе, Велико Търново, Ловеч и Плевен.

Търсят се къщи с дворове и градини
Засиленето търсене и сделки за имоти в селата са главно от страна на млади семейства в активна трудова възраст, които имат имоти в градовете, но търсят алтернативно място за "бягство" на село. Увеличава се делът на живеещите млади хора в селата, които упражняват свободни професии, главно в сферата на IT и дизайнерските услуги.

Макар и все още сравнително малко, увеличава се броят на постоянно заселилите се млади семейства на село, които освен със свободни професии, се занимават с чисто земеделие, селски туризъм и неземеделски услуги. Основен фактор в този контекст е наличието на интернет, хубава земеделска земя (почва), гледки и транспортни връзки, не толкова - архитектура или ново строителство имоти.

Запазва се стабилно търсенето на къщи в селата и от граждани, които навлизат в пенсионна възраст и решават да живеят по-спокойно и сред чиста природа на село.

Актуални средни цени на имотите в селата
Ценовият диапазон на селски имоти е в голяма ценова ножица, в зависимост от локацията, видът на имота и типа на строителството. Стандартният модел за селска къща в България включва жилищна постройка с квадратура до 120 кв.м. + двор около 0.7-1.0 дка + стопанска постройка или гараж. Най-ниски все още са цените на къщи в регионите на Видин, Монтана, Враца, Плевен и селата на запад от Ловеч, както и всички села, отдалечени на повече от 25-30 км от най-близката община. Там средната цена варира между 5000 и 9000 лв., като според експерти, нужните допълнителни средства за ремонт и пригодяване на къщите за живеене, включително смяна на дограма, ремонт на покрив и др. са в размер на минимум: 30 000 лв.

За оживените села в близост до областните центрове на Велико Търново, Стара Загора, Сливен, Русе, Бургас, средните цени на къща с двор са в диапазона 38 000 - 60 000 лв. Селата, които са на до 15 км. от големите градове - София, Варна, Пловдив, Бургас, цените са къща с двор са равни на актуалната цена на нов двустаен апартамент в същите градове, или старо строителство 3-стаен апартамент.  Масово къщите с дворове в тези региони са в диапазона 40 000 - 90 000 EUR. Ново строителство големи къщи са на пазара и на по-високи цени в диапазона от 70 000 до 130 000 EUR.В селата на Лудогорието (Попово, Търговище, Шумен, Исперих), се забелязва засилено строителство и възстановяване на стари къщи. Там цените бележат среден ръст от около 8-10% спрямо предходната година.В региона на Родопите, завишение на търсенето има предимно в селата - туристически дестинации, а цените са сравнително стабилни със среден ръст от едва 5-7%, спрямо предходната година. За сметка на това в много от селата се наблюдава интензивно извършване на ремонти дейности, тъй като заради пандемията от COVID19, голяма част от емигрантите са се завърнали и инвестират част от спестеното в селските си имоти. В този регион се забелязва и повишено търсене на земеделски парцели за фамилно производство на зеленчуци, тютюн и плодове.

Повишено строителство на нови къщи в селата
Продължава тенденцията за строителство на нови къщи, като алтернатива на градския живот. Най-много нови къщи се строят в селата в следните области, според данните на АБС: София, Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Велико Търново, Смолян, Бургас и Варна.Кои са селата с най-скъпи имоти?
Най-високи са цените в село Арбанаси, обл.В.Търново, следвани от селата Марково, Белащица, Брани поле и Куклен в обл.Пловдив; Сред най-високите са и цените в софийските села - Бистрица, Лозен, Мърчаево, Рударци и Кладница. В класацията са и черноморските села Равда и Черноморец. В централна България най-скъпи са имотите в селата на троянския балкан - Бели Осъм, Шипково, Чифлик, Валевци, както и къщите в архитектурните резервати Боженци, обл. Габрово и благоевградските села Лещен, Ковачевица и родопското село Долен.

Спад в продажбите на земеделска земя
На фона на активизирането на пазара на селски имоти през последните седмици се отчита сериозен спад в продажбата на земеделски земи, овощни градини и ферми. Причината е свързана с опасенията покрай пандемията и рисковете за подобни следващи извънредни ситуации, като собствениците на земи и агро имоти предпочитат да си ги запазят като източник на доходи или форма на инвестиционен гарант, отколкото да ги продадат.

В сравенение с предходни години сделките със земеделска земя са много малко, въпреки покачването на цените в региони като Пловдив, Пазарджик, Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново, Търговище и цяла Добруджа.© 2020 - Selo.BG

Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете