Меню

АЗПБ: Пълна забрана за внос от Украйна на зърно, слънчоглед, плодове и зеленчуци, мляко, месо, яйца и мед!

В следствие на двудневни преговори с Правителството бе постигнат компромис между Държавата и земеделските производители. За АЗПБ обаче, това споразумение не удовлетворява напълно единственото ни искане за защита на българската продукция.

Ограничаването на вноса само по отношение на слънчогледа е стъпка в правилната посока, но тя не е достатъчна. Най-малко следваше да се включи нерафинираното и рафинирано олио. На този етап не съществува никаква гаранция, че този механизъм с квоти ще работи и още повече, че ще се спазва.

„Остават неясни въпросите защо от всички изброени в исканията култури и продукти се посочи единствено и само слънчогледа. По отношение на другите култури и продукти има ли такава възможност съгласно Споразумението на ЕК и Украйна или България тепърва ще поиска такава. Не става ясно още дали лицензионният режим, за който се говори, ще бъде наложен от България, ЕК или Украйна“, заяви Венцислав Върбанов, председател на УС на АЗПБ.

Припомняме, че решението на Народното събрание за отмяна на забраната за внос на земеделска продукция от Украйна бе взето без знанието на бранша. На фона на решенията на останалите държави, които приеха национални забрани за вноса веднага след отпадане на европейската забрана, България направи точно обратното. Поради това АЗПБ подкрепи безпрецедентния протест на всички сектори и се включи незабавно в Инициативния комитет за провеждане на безсрочни ефективни протестни действия за спасяване на българското земеделие.

Нашето основно и единствено искане беше „Продължаване на забраната за внос на слънчоглед, пшеница, царевица и рапица от Украйна и въвеждане на забрана за внос на нерафинирано олио, пресни и замразени плодове и зеленчуци, мляко и млечни продукти, месо и месни продукти, живи животни, яйца, мед и пчелни продукти от Украйна, както и завишаване на контрола на произхода, качеството и безопасността на вноса на селскостопански продукти в страната“.

„За нас и нашите членове продължаването на вноса от Украйна на всички гореизброени групи храни застрашава бизнеса на хиляди земеделски производители и въпреки, че в настоящия формат подписахме така предложения Меморандум и прекратихме ефективните протестни действия, за нас въвеждането на пълна забрана за внос от Украйна на всички гореизброени продукти остава единственото сигурно решение“, допълни Върбанов.

източник: АЗПБ

  фермерски протест 2023
  20.09.2023 г.
  4141
  Очаквано и както прогнозирахме - фермерският протест претърпя унизителен провал. Какво следва?
  Както написахме още преди 3 дни преди началото на "протеста" на зърнопроизводителите - " фермерският протест днес е обречен на провал, а именно защото решенията не се вземат в България...
  Виж повече
  Weselin Oreshkov
  31.01.2022 г.
  3926
  Селото, земята, храната и земеделието в условията на неотложна Промяна (ВИДЕО ИНТЕРВЮ+ПЪЛЕН ТЕКСТ)
  Селото, земята, храната и земеделието в условията на неотложна Промяна (ИНТЕРВЮ) Здравей, чичо Веско ! Днес сме се събрали по една тема, която ще се радвам с теб да коментираме и да...
  Виж повече
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете