Меню

Незаконно пръскане с китайски и турски контрабандни препарати избива пчелите

08.05.2019 г.
13687 1
Незаконно пръскане с китайски и турски контрабандни препарати, внесени абсолютно незаконно и в противовес на всички европейски регламенти и българско законодателство са основната причина за измирането на хиляди пчелни семейства в цяла България. Това съобщиха за Село отлично осведомени източници. В същото време - БАБХ, полиция и прокуратура - бездействат.

По проблема с измирането на пчелите днес в МЗХГ ще се проведе Консултативен съвет по пчеларство, на който следва да бъдат дискутиране проблемите. Пчелари настояват за устойчиво решение на проблемите с отравянето на пчели, а не само разискване на финансови параметри за компенсации.

Доц. Юлиян Станчев от Плевенския пчеларски съюз и член на консултативния съвет заяви, че днес ще настояват за компенсации и санкции:

Отравянето на пчелни семейства е като градушката на земеделските стопани. Имаме загуби и от отравянето, и от болести. Справедливо е и пчеларите да бъдат компенсирани. Ще настояваме за реални компенсации. Трябва да бъдат сформирани комисии, които да оценят на място загубите, защото има места, където няма загуби. Ще настояваме и за санкции за онези, които причиниха отравянията!

В края на миналата година евродепутатът Момчил Неков инициира кампания и законодателни инициативи срещу нелагалния внос на контрабандни препарати за растителна защита. 

Символичните количества от едва 360 тона нелегални или фалшиви пестициди са конфискувани в Европа в резултат на операция SILVER AX III (2018), която бе координирана от Европол с подкрепата на Европейската служба за борба с измамите (OLAF). За 2016 и 2017 г. и в България се наблюдава ръст на нарушенията и заловени нелегални пестициди, стана ясно тогава от информацията изнесе от страна на европейските власти.