Търсене

Агропрогноза: Условията ще бъдат подходящи за жътва на зърнената реколта

10.07.2020 г.
8607
Метеорологичните условия в периода от 10 до 16 юли ще бъдат подходящи за прибиране на зърнената реколта, с изключение на места в западните райони. Към момента получените средни добиви от пшеница са в широки граници -  от 100-200 кг/дка в част от източните райони до 500 кг/дка в Централна и Северна България. От ечемика по-високи добиви – до 520 кг/дка (Пазарджик) са регистрирани на отделни места в Горнотракийската низина. Една от причините за ниските добиви от зимните житни култури е продължителното пролетно засушаване.

Според Агропрогнозата на Дукена Жолева от НИМХ, през следващия седемдневен период развитието на земеделските култури ще протича при температури близки до климатичните норми, а на много места в Западна България при наличие на добри и много добри влагозапаси в 50 и 100 cm почвен слой (над 80% от ППВ) – следствие от падналите значителни  валежи в края на юни и през първата седмица на юли.

В началото на второто десетдневие на юли отново в западните райони се прогнозира вероятност за локални, интензивни, валежи и градушки и риск от разпиляване на узрялата зърнена реколта.  

В част от  южните и източните райони (Сандански, Пазарджик, Разград, Бургас), където  падналите валежи през последните две седмици са без стопанско значение, под 5-6 l/m², нивото на влагозапасите в 50 cm слой на места е ниско - под 60% от ППВ (агростанция Сандански). През периода в тези райони валежи не се очакват, което ще налага прилагане на подходящи поливни норми при пролетните и зеленчуковите култури.
 
До средата на юли вегетацията на пролетниците ще протича с ускорени темпове. При царевицата, в зависимост от ранозрелостта ѝ, ще се наблюдават фазите: изметляване, цъфтеж на метлицата и изсвиляване.При ранните хибриди царевица в полските райони ще се осъществява наливане на зърното. При слънчогледа ще протича цъфтеж, оплождане и формиране на семената. При соята и полския фасул ще се наблюдава образуване на бобове, при памука - начало на фаза цъфтеж, при ориза - фаза вретенене.

© 2020 Село - Selo.BG
 

 

 • Жътва 2020
  02.07.2020 г.
  23861
  Жътва 2020: Над 80% от фермерите отчитат слаби добиви, a ЕК очаква отлична реколта в България!
  © Село | на снимката: жътва 2020 - Зърнопроизводители прибират реколта от блок с пшеница, близо до Разград ; Юли 2020 време за четене: 2 минути Жътва 2020 върви в пълен ход в цяла България....
  Виж повече