Меню

Агропрогноза: Подходящи условия за дълбока оран на площите за пролетни култури

13.12.2019 г.
5682
През седемдневния период (13 - 20 декември) агрометеорологичните условия ще се определят от меко за сезона време, съобщава агрометеорологът при НИМХ Дукена Жолева.

В полските райони на страната се прогнозират положителни минимални температури и средноденонощни стойности около и над биологичния минимум, необходим за възобновяване на вегетационните процеси при зимните житни култури. Условия за протичане на забавена вегетация при пшеницата и ечемика ще се създават предимно в южните райони и по Черноморието. В края на второто десетдневие при зимните житни култури ще преобладава фаза трети лист.

Неукрепнали, във фаза поникване и начално листообразуване, са засетите през ноември посеви. Във фаза братене, предпоставка за успешно зимуване, е пшеницата част от източните райони - Главиница, Силистра, Царев Брод, Д.Чифлик, Карнобат) и на места в Дунавската равнина -Новачене.

Вследствие продължителното есенно засушаване пшеничните посеви са с неравномерна гъстота. Тя варира от 350 до 550-600 растения на m2.

При рапицата само част от посевите формираха розетка през есенната си вегетация, фаза в която растенията успешно зимуват.

През следващия период съществени валежи не се прогнозират и условията на много места в полските райони ще позволяват провеждане на дълбока оран на площите предвидени за пролетни култури. В южните райони следващият период е подходящ за  извършване на предзимни сеитби на някои студоустойчиви зеленчукови култури - грах, бакла, моркови и др.

© 2019 Село - Selo.BG

 

  агропрогноза
  02.12.2019 г.
  5065
  Агропрогноза за декември: Температурите ще поддържат в покой зимните житни култури
  Наднормените температури и подобрените почвени влагозапаси през втората половина на ноември удължиха есенната вегетация при пшеницата, ечемика  и рапицата. От агропрогнозата за месец декември на Дукена...
  Виж повече