Меню

Агропрогноза: Заради сушата, дефицитът на влага при посевите ще се задълбочи  

25.10.2019 г.
114747
В периода от 25 до 31 октомври агрометеорологичните условия ще се определят от сухо и топло за сезона време, което ще доведе до задълбочаване дефицита на влага при есенните посеви, сочи прогнозата на Дукена Жолева - агрометеоролог в НИМХ. 
 
В по-голямата част от страната, особено на места в Северозападна България - агростанциите Кнежа и Бъзовец, в Софийското поле - агростанция Лозен и Горнотракийската низина - агростанциите Пловдив, Пазарджик и Сливен почвените влагозапси в 50 cm слой са оскъдни, под 45-50% от ППВ, а на места напълно изчерпани. В тези райони дефицитът на влага ще ограничава и задържа развитието на пшеницата, ечемика и зимната рапица.
 
Прогнозираните превалявания в края на периода ще бъдат без стопанско значение. На места в Дунавската равнина съществува реална опасност за изсъхване на част от покълналите зимни житни култури.
 
На фона на задълбочилото се засушаване изключения има в крайните южни и югоизточни райони, където през първото десетдневие на октомври паднаха повече валежи -над 25-30 l/m² - Сандански, Кърджали, Хасково, Елхово и Бургас. Те подобриха условията за сеитбата и протичането на началните фази от вегетацията на засетите есенни посеви.
 
През следващия период в районите, където влагата не е лимитиращ фактор, при пшеницата и ечемика ще се наблюдава поникване и начало на листообразуване. Част от посевите в южните райони, предимно тези, засети в началото на октомври, ще встъпят във фаза трети лист - агростанция Карнобат.
 
През последната седмица от октомври условията ще бъдат подходящи за освобождаване на площите от късните окопни култури, за прибиране на реколтата от есенно-зимните сортове овошки. Периода е подходящ срок за засаждане на малини и касис. 

© 2019 Агро Клуб - Selo.bg

 

  пшеница
  25.10.2019 г.
  115110
  Радостина Димитрова, агроном: Нужен е дъжд, за да се гарнират добре посевите!
  Сеитбената кампания на пшеница  в Добричка област приключва. Някои зърнопроизводители забавиха сеитбата заради поредната суха есен с високи температури. Част от колегите с по-малки площи, които сеят бързо,...
  Виж повече
  суша
  21.10.2019 г.
  118245
  Фермери искат евро компенсации заради тежката суша
  Земеделци и животновъди искат евро компенсации заради тежката суша , която продължава в цяла България вече повече от 3 месеца. От сушата са засегнати както зърнопроизводители, така и животновъди,...
  Виж повече
  суша 2019
  18.10.2019 г.
  118615
  Тежка суша за есенната сеитба, язовирите пресъхнаха
  * на снимката язовир Студена ; на втората снимка - есенна сеитба до пресъхващия язовир Жребчево Тежката суша притесни земеделците от цяла България. Влажност в почвата няма на дълбочина вече до 20 см....
  Виж повече