Търсене

Агропрогноза: Задълбочава се водният дефицит в почвата

23.07.2020 г.
8409
Горещото време с температури около и над нормата ще продължат да определят агрометеорлогичните условия и през последната седмица на юли. Според агропрогнозата на НИМХ, през първата половина от периода в Западна и на отделни места в Централна България отново ще има валежи, които ще подобрят овлажняването на горните почвени слоеве. През изтеклия период в тези райони паднаха валежи със стопанско значение между 20 – 40 l/m2, но с локален характер. В останалата част от страната отсъствието на валежи доведе до задълбочаващ се воден дефицит в почвата.

При слънчогледа ще протичат фенофазите цъфтеж и наливане на семената. При някои по-ранни хибриди, засети  в агротехнически срок ще протича  фаза узряване (агростанции Сливен, Любимец). При царевицата ще се наблюдават различни фази–при късните хибриди ще протича изметляване и цъфтеж, при средноранните изсвиляване и потъмняване на свилата, а при най-ранните хибриди царевица в части от Дунавската равнина (агростанция Павликени) ще се наблюдава млечна зрялост. При лозата ще се наблюдава фаза прошарване и омекване на зърната.

Условията ще са подходящи за извършване на сезонните агротехнически дейности, които са свързани с почвообработки на освободените от зимни житни култури площи – подметка на стърнищата, с цел прекъсване на почвените капиляри и запазване на наличната почвена влажност, предсеитбена оран и обработки, третирания с тотални хербициди при силно заплевеляване на площите след жътва. При ябълковите насаждения и лозовите масиви продължават пръсканията с фунгициди за предпазване от зараза и развитие на брашнеста мана.


 
© 2020 Село - Selo.BG
 

 • пшеница
  19.05.2020 г.
  9393
  Минималният стрес върху растенията е ключов фактор в условията на суша (ИНТЕРВЮ)
  В условията на суша, земеделците трябва да се стремят към възможно най-малък стрес върху растенията. В това е убеден специалистът по биохимия и физиология на растенията и биотехнолог Ивелин Желязков, който е...
  Виж повече
 • нива
  28.01.2020 г.
  15697
  Суша 2020: Пшениците масово жълтеят, притеснения и за пролетната сеитба
  В условията на безснежна зима, трайното засушаване и постоянно редуване на положителни и отрицателни температури, пшеницата и есенните посеви като цяло са поставени под риск. В основни зърнопроизводителни...
  Виж повече