Търсене

Агропрогноза: Горещини и валежи със стопанско значение до края на май

15.05.2020 г.
8495
Необичайно високи за сезона температури ще влияят на развитието на земеделските култури в следващите дни, а в част от полските райони недостигът на влага ще е съществен фактор, става ясно от агрометеорологичната прогноза на НИМХ. 
 
Падналите валежи през първата седмица на май бяха неравномерно разпределени, а на места в Източна България твърде закъснели за есенните посеви. В част от източните райони, вследствие дефицита на почвена влага през първата половина от пролетта, състоянието на пшеничните посеви е критично.
 
Промяна в агрометеорологичните условия се очаква да настъпи в края на второто и началото на третото десетдневие на май. Очакват се валежи със стопанско значение, нормализиране на температурите и подобрение на условията за вегетацията на пролетните култури и на встъпилите в репродуктивен стадий от развитието си есенни посеви. 
 
През периода при пшеницата във високите полета ще протича фаза изкласяване, а в полските райони - цъфтеж, оплождане, формиране и наливане на зърното. При слънчогледа и царевицата ще се осъществява листообразуване. До края на периода при ранните сортове череши в югозападните райони ще се наблюдава фаза узряване. При лозата ще протича отделяне на реса и цъфтеж - фази критични за заразяване с мана и оидиум. През този период сериозни повреди по лозите нанасят гъсениците от първото поколение на шарения гроздов молец.
 
Подходящи условия за извършване на растителнозащитни пръскания ще има през първата половина от периода през по-хладните часове от деня.

© 2020 Село - Selo.BG
 

 • пшеница
  14.05.2020 г.
  8817
  Североизточна България е с най-много пропаднали площи от есенници
  Областните дирекции по земеделие продължават да извършват обследвания на пропадналите площи с есенни култури заради сушата. Има данни за 100% пропаднали площи, като те основно са в Североизточна България....
  Виж повече
 • пшеница
  25.04.2020 г.
  10836
  Проф. Иван Киряков: Състоянието на есенниците в Добруджа е критично, но не безнадеждно!
  Състоянието на есенниците в Добруджа е критично, но все още не е безнадеждно. Много често се казва, че 5 литра дъжд няма икономическо значение. В момента обаче и половин литър дъжд спасява положението,...
  Виж повече