Меню

Агроексперти очакват повишение на цената на зърното през 2020

06.01.2020 г.
10711
Реално повишение на цената на зърното през 2020-а година очакват агро експерти от Европа и Русия. Причината за това е, че всички традиционно големи страни, които произвеждат зърнени култури, са декларирали по-малко засети площи до момента, но и най-вече заради голямата суша, която е обхванала Централна Европа, Източна Европа, Украйна и части от Русия.

На фона на по-малко очакваните добиви от зърно през 2020, в САЩ и Южна Америка също се очакват по-слаби добиви, а в Австралия, която е изправена пред исторически най-големите пожари и суша в своята история - картината за целия аграрен сектор е много мрачна.

Заради очакванията от по-ниска реколта на фона на запазващо се търсене на зърнени храни, търговци очакват повишение на пазарните цени, които да се доближи до нивата от преди 8-10 години. 

Сушата в Украйна остави наскоро засетите култури в много слабо развитие в началото на зимата, като се отчете значителен спад на площите. Засетите площи в САЩ пък се очаква да останат близо до своите исторически ниски нива. 

© 2020 Село