Меню

Автентичното наследство на местните общности е във фокуса на балада-спектакъл: река Дунав - нов поток

10.05.2022 г.
1411
Балада – спектакъл "Река Дунав - нов поток" ще се проведе на речното пристанище в Силистра на 13 май от 18:00 часа и на 14 май 17:00 часа. Това съобщи инициаторката на събитието Цветомира Гергинова.

В спектакъла ще вземат участие разказвачите Цветомира Гергинова, Радко Ковачев, Мартин Димитров и Мелиса Ибрям, музикантите Явор Шарбанов, Дечко, Градски духов оркестър и Ансамбъл „Силистра“. (Събитието във Facebook вижте тук.)

Жанрът балада-спектакъл насочва вниманието главно към автентичното устно наследство на местната общност. Създава се пресечна точка между областите на изкуството, културата и природата. Разказването на приказки има древни корени, смисъл и духовно предназначение за предаване на ефирните послания и закодирани поуки през поколенията.

Балада-спектакъла е изкуство, което изследва физическата и духовната среда. В този вид представления се пресъздават връзките между живота на предходните поколения и настоящите. Спектаклите имат дълбоко влияние върху общностите - те ги сплотяват и дават един нов прочит на движенията в техните души и в тези на селото или града като цяло.

Често спектаклите се правят в селата или извън големите населени места. Така се дава възможност за представяне на непознати традиции и обичаи, които се загубват със смяната на поколенията и обезлюдяването на много от местата. Събират се истории и песни, съхранени в съзнанието на местните. Духът в българските села се събужда. Вече за четвърта година се провеждат инициативи на национално и международно ниво, в които артисти от България и Франция творят заедно.

Изкуството е мост от света на невидимото към света на видимото. То е език отвъд менталността и ума. Творецът е състояние на съзнанието вътре в нас, състояние на вечно извиращ и вечно самообогатяващ се импулс от Духа. Творецът, творящ чрез и вътре в самия Творец. Именно в този поток на непрестанно усъвършенстване и търсене на финото и нематериалното се ражда постоянно новото. Това е един съвсем естествен и също толкова нужен процес.

Именно в този творчески поток на новозараждащото се, се създава и жанрът наречен балада-спектакъл. Той бавно и постепенно се разгръща вече и в България и вдъхновява все повече артисти. Обединява в себе си разказваческата устна традиция, театъра, съчетава приказки, песни, легенди и специфичното минало на определената местност, в която се играе.

Представлението се ражда, създава и провежда на място и е вдъхновено от самия дух на района. Характерно е, че е винаги на открито, сред природата и е в движение, представлява спектакъл - разходка. Сцената е навън, а декорите са природата, къщите, улиците и красивите кътчета.

„Целта на представлението е да си припомним ценността на миналото и да се замислим какво искаме да изградим в бъдещето. Има един момент, в който преживяваме нещо с художествена стойност, но се повдигат и обществено значими теми“, споделя Цветомира Гергинова.


Инициативата е осъществена на за пръв път от сдружение "Открити пространства" през 2018 г., в рамките на „Пловдив 2019 – Европейска столица на културата“. Дейността на организацията е насочена към културни и образователни дейности със социално-екологичен акцент. По тяхна покана в България пристига трупата от Франция „Театър по пътя“. Така например в село Добралък френски и български артисти осъществяват обучения по разказване на приказки, пеене, сетивен театър. Поради социалния си аспект и провеждането на открито събитието повдига обществено значими теми, активира въображението на публиката и ангажира с мисълта за природата. Проектът “Река Дунав – нов поток” се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд “Култура” по програма “Творчески инициативи” и със съдействието на община „Силистра“.