Меню

АБС се обяви категорично против новите геномни технологии в земеделието

В рамките на втората пресконференция противо ГМО,  която се проведе вчера в София, Асоциацията на българските села (АБС) изрази категорична позиция против въвеждането на новите геномни технологии (NGTs) в българското земеделие. Тези технологии представляват сериозна заплаха за бъдещето на земеделието, биоразнообразието, а също и за съществуването на фамилните стопанства, които имат чисти и устойчиви земеделски практики в селата.

НГТ поставят под риск устойчивостта на нашите екосистеми и могат да доведат до непредвидими екологични последици, да нарушат естествените генетични структури и да увеличат зависимостта на малките фермери от големите корпорации, които държат патентите за модифицираните семена.

"Особено тревожно за нас е въздействието, което НГТ могат да имат върху биологичното земеделие - един от най-чистите и естествени начини за производство на храни. Тази форма на земеделие е основана на принципите на екологичното равновесие и устойчивост, докато НГТ са по-скоро опасна експериментална посока, която може да има фатални последствия.", заяви Борислав Борисов, председател на УС на АБС.

Въвеждането на НГТ ще подкопае традиционните методи на земеделие, ще изложи на риск средствата за препитание на много български семейства и ще унищожи част от основните принципи за производство на чиста храна в нашите селски общности.

В заключение, Асоциацията на българските села категорично се противопоставя на корпоративните интереси в Брюксел, които лобистки насърчават въвеждането на НГТ без адекватно обмисляне на дългосрочните последици за устойчивото земеделие в България. Настояваме за защита на нашите земи, нашите традиции и бъдещето на нашите деца от унищожителният ефект, който тези технологии могат да имат. Ние стоим твърдо в защита на чистото и устойчиво земеделие, което е наследство за всички българи.
 

Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете