Меню

АБС: Селският туризъм продължава да отчита стабилен ръст и устойчивост

24.01.2024 г.
1924
Селският туризъм в България продължава да отчита стабилен, макар и плавен ръст и устойчивост, сочат най-новите данни на Асоциация на българските села (АБС). В периода юли 2022 - юли 2023  в селските региони на България са реализирани повече от 1 милион нощувки, сочат анализите на АБС.

Интересът към селски туризъм е бил особено висок, като най-голям брой нощувки са отчетени в обекти, предназначени за настаняване на повече от едно семейство. Цените в тези обекти са се нормализирали след увеличението им по време на Covid пандемията, когато имаше необичайно покачване, като през лятото на 2023 г. средната цена за легло е била между 40 и 60 лева.

Най-голям интерес към селския туризъм е бил към централна северна България - районът на Елена, Велико Търново, Априлци, Троян, Ловеч, Тетвен, следван от Югоизточния район - във всички села около черноморското крайбрежие. Следвани са от Югозападния район - селата около Благоевград, Банско и Кюстендил. Районите около Пловдив, Велинград и Родопите също са популярни и отчитат висока заетост. През тази година е отчетен ръст на нощувките и в сравнително изоставащият Северозападен регион, включително в селата около Видин, Враца и Монтана, както и в Плевенския район. Единствените региони, които изостават много в сектора на селския туризъм са Лудогорието и Добруджа, където почти липсват места за настаняване.

В цялата страна местата за настаняване, които активно се използват за селски туризъм, са малко над 2 500 с общо 120 000 легла. Селският туризъм има значителен социален ефект, като осигурява доходност в селските райони и се очаква тенденцията на интерес към тези обекти да се запази и в бъдеще​​.

Що се отнася до общата статистика на туризма в България, през ноември 2023 г. са функционирали 2 066 обекта с 10 или повече легла, включително хотели, мотели, къмпинги, хижи и други места за краткосрочно настаняване, с общо 59.6 хил. стаи и 123.1 хил. легла. Общият брой на нощувките само за Юли 2023 ( най-натовареният месец) е бил 855.2 хил., което показва запазване на нивото от същия месец на предходната година. През октомври 2023 г. пък са функционирали 2,232 обекта с общо 70.7 хил. стаи и 150.6 хил. легла, като общият брой на нощувките за месеца е бил 1,066.7 хил.​

За 2024-а година се очаква да бъде реализиран същият обем на нощувките, тъй като като цяло липсва увеличаване на легловата база, основно поради забраната за европейски субсидии и реализация на евро проекти в сферата на селския туризъм. 

Средните цени за настаняване ще варират между 40 и 60 лева на легло. Това се отнася за нормалните обекти, които се управляват от семейства и малки предприемачи. При по-луксозните обекти цените ще варират между 80-120 лв./стая или 230-400 лв./къща за нощувка.

Селският туризъм в България има и значителен социален ефект, осигурявайки доходност в селските райони. Популярността на селския туризъм се увеличава, като обектите, които съчетават почивката с допълнителни развлечения и културни забележителности, са особено успешни. В района на Централен Балкан, например, се наблюдава интензивно развитие, както и в Родопите с техните китни селца.

Общо взето, селският туризъм в България преживява период на разцвет, като много български общини имат потенциал за развитие в тази посока. Освен това, все повече хора, преди това ангажирани с други видове дейности като тютюнопроизводство, се преориентират към туризма, особено в региони като Огняново. В тези райони се строят нови къщи за гости и малки хотели, които привличат туристи не само с уникалните си местоположения, но и с екопродукти и качествени услуги.

 

Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете