Меню

АБС към кметовете на села: Тази пролет, не пръскайте с глифозат!

09.04.2020 г.
8449
Асоциация на българските села (АБС) призовава кметовете на села и кметските наместници, тази пролет да избягват дългогодишната лоша практика за пръскане на канавки, обществени зони в селата, паркове и градинки с глифозат.

АБС припомня, че според фитосанитарните мерки и действащото законодателство, пръскането с глифозат е забранено на 150 метра от къщите

Призоваваме хората в селата при нарушения да изпращат снимки и сигнали на : info@selo.bg , които ние ще предаваме на съответните органи и ще обявяваме публично имената на кметовете - нарушители.

Вместо употребата на опасният и обявен от Световната здравна организация (СЗО) като канцерогенен  - глифозат, който е основна съставка в редица химически препарати, използвани като тотални хербициди, призоваваме да се използват косачки или мулчери за разчистване на тревните площи.

Разчистването на тревните площи в селата с моторни косачки или дори ръчно - със стандартни коси, е по-бавно, но премахва рисковете от развитие на различни форми на онкологични заболявания поради пръскането с глифозат.

Ежегодно употребата на глифозат е причина за измирането на хиляди пчелни семейства в селските региони. Най-тежките последствия от пръскането с глифозат са за земеделските производители, където се забелязва рязко увеличение на заболелите от рак. По официални данни на СЗО, глифозатът остава и в храните, като се предава по хранителната верига.

Разглеждайки въпроса с пръскането с глифозат, извън земделието, то практиката е показала, че тревите израстват отново в рамките на до 45 -50 дни.

Бъдете отговорни и разумни! Не пестете време и труд. Проявете своята осъзнатост.

  glifozat
  26.08.2019 г.
  5013
  Експерти: Пръскането на треви с глифозат да е забранено на 150 метра от къщите
  Пръскането на треви с глифозат да е забранено на 150 метра от къщите. Това заявиха пред Selo.BG експерти по фитосанитарен контрол по повод нарастващите случаи на рак у хора, които са пръскали с препарати на...
  Виж повече
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете