Меню

Балетната академия в село Марян продълажава да събира будни деца и родители

24.08.2019 г.
2227
Примабалерината  доц. д-р  Диляна Никифорова, която е една от най-ярките звезди на съвременния балет е приела за своя мисия да обучава младите таланти, които искат да се усъвършенстват в сферата на класическия балет.

Тя възроди културния живот в няколко села от община Елена, като няколко поредни години организира летни балетни академии в село Марян, както и в село Руховци в красивия Еленски балкан. В академията взимат участие деца от София, Варна, Бургас, Велико Тъново, Пловдив, Елена, Димитровград, Русе , дори и гости от Италия и САЩ.Диляна Никифорова бе удостоена тази седмица с наградата на община Елена за постижения в областта на културата, социалната сфера и обществените взаимоотношения, съобщиха от пресцентъра на балканската община. 

Кметът инж. Дилян Млъзев е връчил плакета на балерината по време на галаспектакъла в Елена на участниците от деветото издание на Балетната академия в село Марян, на която Диляна Никифорова е създател и ръководител. 
Детският летен лагер в малкото еленско село, откъдето са родовите корени на Диляна Никифорова, се е утвърдил като лятна школа за млади таланти, които искат да се усъвършенстват в сферата на класическия балет и да се учат от най-опитните артисти и преподаватели. 

През това лято в обучението са участвали 63 деца, като за първи път е бил рекорден броят на момчетата - 13. Заниманията са се състояли в село Марян, село Руховци и село Костел, а традиционно в галаспектаклите са участвали младите надежди и утвърдените звезди на Националната опера и балет. 

За мен е много важно, че както Академията, така и събитията се провеждат тук в Еленския балкан, където са моите корени. Красивата природа, досега с миналото, отваря сетивата на нашите ученици и ги откъсва напълно от тяхното ежедневие. Това определено им дава възможност да се потопят в балета и неговата магия. Не с по-малко значение е това, че местните хора, ни чакат всяка година и ние ги потапяме поне за миг в една друга реалност, която прави отруденото ежедневие, по-лесно.  Животът на село е голямата проверка за будността на хората (ЛИЧЕН РАЗКАЗ)
  17.04.2019 г.
  15862
  Животът на село е голямата проверка за будността на хората (ЛИЧЕН РАЗКАЗ)
  Приятели ме питат как върви селския живот и реших да отговоря под формата на публикация. След натрупана база за сравнение в рамките на близо 3 месеца, мога да кажа, че живея мечтата си да бъда сред...
  Виж повече
  Животът на село дава свобода за това да реализираш вътрешните си стремежи
  29.10.2018 г.
  8530
  Животът на село дава свобода за това да реализираш вътрешните си стремежи
  Selo.BG разговаря с Илия - основател на общност “Живо село” - за пътя, който са изминали той и семейството му, докато стигнат до тук; за уроците, които всички научаваме чрез грешките, които...
  Виж повече
  Пример за възраждане: Балетът Спящата красавица оживя в читалището на село Марян!
  22.10.2018 г.
  3226
  Пример за възраждане: Балетът Спящата красавица оживя в читалището на село Марян!
  Балетът “Спящата красавица” оживя в читалището на село Марян, обл.Велико Търново . За поредна година през месец август Балетна Академия Марян се проведе в читалищата на село Марян и село Руховци в красивия...
  Виж повече
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете