Търсене

Балетната академия в село Марян продълажава да събира будни деца и родители

24.08.2019 г.
1917
Примабалерината  доц. д-р  Диляна Никифорова, която е една от най-ярките звезди на съвременния балет е приела за своя мисия да обучава младите таланти, които искат да се усъвършенстват в сферата на класическия балет.

Тя възроди културния живот в няколко села от община Елена, като няколко поредни години организира летни балетни академии в село Марян, както и в село Руховци в красивия Еленски балкан. В академията взимат участие деца от София, Варна, Бургас, Велико Тъново, Пловдив, Елена, Димитровград, Русе , дори и гости от Италия и САЩ.Диляна Никифорова бе удостоена тази седмица с наградата на община Елена за постижения в областта на културата, социалната сфера и обществените взаимоотношения, съобщиха от пресцентъра на балканската община. 

Кметът инж. Дилян Млъзев е връчил плакета на балерината по време на галаспектакъла в Елена на участниците от деветото издание на Балетната академия в село Марян, на която Диляна Никифорова е създател и ръководител. 
Детският летен лагер в малкото еленско село, откъдето са родовите корени на Диляна Никифорова, се е утвърдил като лятна школа за млади таланти, които искат да се усъвършенстват в сферата на класическия балет и да се учат от най-опитните артисти и преподаватели. 

През това лято в обучението са участвали 63 деца, като за първи път е бил рекорден броят на момчетата - 13. Заниманията са се състояли в село Марян, село Руховци и село Костел, а традиционно в галаспектаклите са участвали младите надежди и утвърдените звезди на Националната опера и балет. 

За мен е много важно, че както Академията, така и събитията се провеждат тук в Еленския балкан, където са моите корени. Красивата природа, досега с миналото, отваря сетивата на нашите ученици и ги откъсва напълно от тяхното ежедневие. Това определено им дава възможност да се потопят в балета и неговата магия. Не с по-малко значение е това, че местните хора, ни чакат всяка година и ние ги потапяме поне за миг в една друга реалност, която прави отруденото ежедневие, по-лесно. • Животът на село е голямата проверка за будността на хората (ЛИЧЕН РАЗКАЗ)
  17.04.2019 г.
  15400
  Животът на село е голямата проверка за будността на хората (ЛИЧЕН РАЗКАЗ)
  Приятели ме питат как върви селския живот и реших да отговоря под формата на публикация. След натрупана база за сравнение в рамките на близо 3 месеца, мога да кажа, че живея мечтата си да бъда сред...
  Виж повече
 • Животът на село дава свобода за това да реализираш вътрешните си стремежи
  29.10.2018 г.
  7570
  Животът на село дава свобода за това да реализираш вътрешните си стремежи
  Selo.BG разговаря с Илия - основател на общност “Живо село” - за пътя, който са изминали той и семейството му, докато стигнат до тук; за уроците, които всички научаваме чрез грешките, които...
  Виж повече
 • Пример за възраждане: Балетът Спящата красавица оживя в читалището на село Марян!
  22.10.2018 г.
  3055
  Пример за възраждане: Балетът Спящата красавица оживя в читалището на село Марян!
  Балетът “Спящата красавица” оживя в читалището на село Марян, обл.Велико Търново . За поредна година през месец август Балетна Академия Марян се проведе в читалищата на село Марян и село Руховци в красивия...
  Виж повече
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете