Меню

Новите технологии в земеделието в първи Агро Хакатон в България

03.09.2019 г.
2343
Най-голямото събитие, свързващо IT сектора и селското стопанство -  AgriTechHack - ще се проведе за първи в България. Агро Хакатонът* цели да създаде интерес и разбиране сред земеделските производители  за възможностите и предимствата на дигиталните технологии, както и за ангажиране на ICT специалистите при решаването на съвременните предизвикателства в агросектора.

Събитието ще се проведе на 13 и 14 септември 2019 г. в базата на NIK Academy, в село Изгрев, общ. Венец, обл. Шумен. Организатори са Посолство на Кралство Нидерландия в България, НИК Електроникс ЕООД и NIK Academy, FarmHack.NL и българския Цифров Иновационен Хъб за Земеделие AgroHub.BG, с медийното партньорство на Село и Агросалон.БГ.
 
За AgriTechHack
Форматът и задачите са разработени със съдействието на опитни холандски експерти от организацията FarmHack.NL. Участниците в хакатона ще имат на разположение внимателно подбрани ментори, които ще подпомагат процесите по разработка на проектни предложения в рамките на 28-часовото събитие.
 
Хакатонът дава възможност за индивидуално или отборно участие. Най-добрите идеи ще получат парични награди от наградния фонд на обща стойност 22 000 лева.
 
Организаторите са подбрали следните теми, по които ще се разработват решения:

Технологии в пчеларството – приложения за опазване на пчелни семейства; приложения за сигнализация при предприети действия от земеделци при пръскане и други; пастири за пчелни семейства и т.н.
 
Интернет на нещата и Автоматизации в земеделието - приложения за подпомагане земеделци и фермери, като кога е най - подходящото време да се извършват различните операции в полето; основни култури и най-подходящо време за техните обработки; мониторинг на язовири в земеделски територии и превенция от преливане и т.н.

Обработка на данни от земеделска техника - IOT Mapping, Анализ на данни от земеделска техника, проследяване и т.н.
 
Изкуствен интелект в земеделието  - роботи в земеделието, мониторинг на култури и почви и др.

Организаторите за AgriTechHack
“В Холандия подобни хакатони се провеждат често в различни сектори на икономиката и производството. През годините този вид събития са се доказали като изключително ефективни, а разработените по време на тях решения, често намират реално приложение в практиката.“ – заяви Дориана Миленкова от посолство на Кралство Нидерландия в България – инициатор на събитието.

„Вярваме, че заедно можем да докажем, че българското земеделие може и трябва да бъде много по-ефективно, конкурентоспособно и успешно. Убедени сме, че в България има изключително грамотни и инициативни специалисти, както от агро-, така и от IT сектора и именно тях ще разчитаме да срещнем на АгроХакатона!“, допълни Иво Куманов от НИК Електроникс.
 
„Ние от AgroHub.BG - българският Цифров иновационен хъб (ЦИХ) за земеделие се включихме в тази страхотна инициатива защото вярваме, че само обедините знания и ресурси за цифровизация на сектор земеделие и храни ще генерира решения за проблемите и нуждите на фермерите и другите заинтересовани страни.“, категорична е Светлана Боянова, Председател на сдружението AgroHub.BG.
 
Менторите
Словенецът Жига Древ е едно от имената, които заслужават специално внимание. Той е съосновател на Trace Labs, създадена през 2013 г. с мисията да осигури прозрачност на веригите за доставки. Ръководил е изпълнението на няколко проекта за проследимост по целия свят. Играе важна роля в прилагането на GS1 стандартите за интегриране на данни, заедно с blockchain технологията, която направи Trace Labs световен пионер. Жига Древ е участвал в едни от най-важните глобални конференции по темите за интегритета на данните и използването на blockchain за решаване на предизвикателства по веригата на доставки.

Васил Такев, друг от менторите на AgriTechhack, има над 20 години опит в продажбите и управлението на търговски и инженерингови екипи в разнообразни пазарни сегменти. Има задълбочени познания в автоматизацията и роботизацията на индустриални процеси и зарядната инфраструктура за електромобили.

Поредното топ име от света на технологиите, който се включва като ментор в събитието е Боби Бахов.

Той е технологичен предприемач, базиран в Холандия. В момента работи върху проекти, свързани с изкуствен интелект, дигитална трансформация и изследване на космоса. Организатор е на няколко успешни хакатона и стартъп ментор за някои от най-големите акселератори в Холандия. Боби ще се включи в AgriTechHack като ментор с фокус върху изкуствения интелект и ефекта на тези технологии върху земеделския сектор.

Експерт с диплома по Авиационно инженерство, но със страст към пчелите, ще подкрепя екипите, работещи по време на 28-часовия Агро Хакатон в направление „Технологии в пчеларството“.

Сергей Петров е завършил програмата на Singularity University „Иновативни технологии за положителен глобалeн ефект“ в НАСА Еймс, Калифорния. През 2015 г. основава Pollenity (тогава Bee Smart Technologies), която работи по създаването на концепция за интелигентна система за пчелни кошери, която е способна да следи и анализира състоянието на пчелните колонии с цел предоставяне на критична информация на пчеларите за това как да се справят по-ефективно с отглеждането и ултимативно да не позволява загуба на пчели. Страстта на Сергей към иновациите го поставя в поредица престижни класации, като "30 до 30" на Forbes България, "New Europe 100" на Google, World Summit Awards в категорията Околна среда и здравеопазване.

Оуке Ситсма е ентусиазиран и бъбрив 26-годишен машинен инженер с голяма страст към софтуера. В момента, съместно със свой колега, той работи по създаването на компания за сондиране на бетон по нов метод. Оуке обича предизвикателствата.Той е едва на 7, когато за първи път сяда в трактор, а днес, чрез проекта ISOBlue, се занимава със събирането на данни от тракторите, качването им в облак и тяхното обработване. В този проект Оуке вижда възможност за позитивно въздействие върху околната среда, което го амбицира още повече за постигането на успех.

Роел Постема е усмихнат 26-годишен електро и механо-инженер с чувство за хумор. След като се е научил да програмира микроконтролери на C в университета, той автоматизира цялото осветление в дома си и не спира с това. Днес, благодарение на работата си в DIGIT Elektrotechniek, Роел притежава голям опит с промишлените електроинсталации. Той обича предизвикателствата и именно това го подтиква да се присъедини към проекта ISOBlue, по който работи съвместно със своя колега Оуке Ситсма.

* Хакатон (от англ. Hackathon – хакерски маратон) - е състезателно събитие, в което компютърни програмисти и други софтуерни разработчици, включително графични и интерфейс дизайнери, мениджъри на проекти и други експерти, си сътрудничат интензивно в софтуерни проекти. Целта на хакатона е създаването на концептуални софтуер или хардуер решения по предварително зададена тема, в рамките на фиксиран период от време.

Пълна информация и регистрация за участие на: https://www.nik-academy.bg/events