Меню

Животновъди заплашиха Порожанов с оставка и поискаха 100 лв. за животно по DeMinimis

14.05.2019 г.
6461
Животновъди от браншови организации от Южна България поискаха спешно свикване на консултативния Съвет по животновъдство и увеличаване на субсидиите по мярка "DeMinimis", като те да бъдат раздадени във всички подсектори на принципа поравно на животинска единица. Това стана на пресконференция в Пресклуб на БТА - Хасково.

Ситуцията в отрасъла е много тежка, определи председателят на Асоциацията на българските биволовъди Мария Степанчева. По нейни думи до това са довели тежките за сектора метереологични условия тази зима и пролет с невъзможност все още да бъде направен първи откос люцерна.

Също така започна спад на цените на млякото със съмнения за картелно споразумение, както и нарастване на всички цени на фуражи, горива и електрическа енергия. Така и себестойността на продукцията ни нарасна много, мотивира се Степанчева.

Няма да допуснем пререкания и противопоставяне между отделните подсектори на животновъдството, каквито са съществували. Помощите "де минимис" трябва да бъдат увеличени до 80 - 100 лева, като разпределението да бъде на животинска единица, каза председателят на Национална асоцияция "Обединени български животновъди" Бойко Синапов. Сегашния бюджет за "де минимис" от 27 милиона лева по негови думи е недостатъчен и трябва да бъде преразгледан.

Синапов посочи още, че стопаните настояват и за решаването на проблема с кредитите, които са започнали да се трупат като средства за изхранване на животните още от 2008 година, когато не е имало още нотификация за субсидии от ЕС, и за които е било многократно обещано, че ще бъдат опростени.

Петър Митев от Областния съвет по животновъдство в Хасково подчерта, че съществуват и други моментни трудности пред отрасъла като например липсата на работна ръка, и също пледира за равноправен "де минимис" между фермерите. Участниците в пресконференцията изрично акцентираха, че не са водени от политически искания и нямат такива.

Ако обаче искането за спешно - дори утре, свикване на Съвета по животновъдство не бъде изпълнено, ще поставим наболелия въпрос директно на премиера и не е изключено да поискаме оставката на земеделския министър Румен Порожанов, както и да преминем към стачни действия, предупреди Петър Митев.