Меню

село Яковци

с. Яковци, Общ. Елена, Обл. Велико Търново
1648
Население 45

Землище 29,763 km²

Надм. височина 432 m

Пощ. код 5081

Тел. код 06151
Имате по-актуална информация?
Целият район около село Яковци е уникален със своята красива природа. Типичните за Еленския Балкан къщи с каменни покриви те карат да помечтаеш за "своето уединено местенце на село". Именно заради това през последните години тук успешно и като образец се развива селски туризъм. Произхода на името на селото се свързва с първия заселник на име Яко. Има предложение и за иконописеца Яков. Според едни данни училището в селото е открито в 1868 г., а според други в 1871 г. Построена била и училищна сграда. В 1921 г. е открита прогимназия. На 15 февруари 1940 г. е открито новопостроеното училище. Църквата „Св. Троица” е построена през 1879 година. Читалище „Съзнание” пък е основано на 19 декември 1928 г. Всички те, днес носят духът на новото време - църквата - празна и полусрутена; училището- заключено и обявено за продан; читалището - закрито.

Непосредствената близост до язовир Йовковци привлича любители на риболова и природата не само от Велико Търновско, а и от всички краища на България. В самото село има 3 обекта за селски туризъм, а в близост има изградени 3 еко-пътеки, най-популярната от които е с дължина 4 км. и стига до местността Раюв камък- Представлява 20-мертов скален откос, а качиш ли се на него, пред теб се открива просторна гледка чак до язовир „Йовковци”. За да направите изживяването от разходката незабравимо, с помощта на опитни инструктори можете да се спуснате с алпийски рапел в подножието на скалата. В съседните села Стойчевци и Средни колиби пък има още комплекси за селски туризъм, построени по програма САПАРД.  Освен лов и риболов, районът на село Яковци е известен и за любителите на екстремните преживявания. Тук има специални трасета за off-road, каране на ATV и кросови мотори.Въпреки инициативите на местните хора да развиват успешен модел на селски туризъм, който да запази селото живо, ясен знак за липсата на същото съзнание у Държавата и Църквата е полусрутената постройка на някогашната черква "Света Троица", построена през 1879 г. 

На фона на малкото реставрирани и превърнати в кокетни хотелчета къщи, гостите на селото се натъкват и на многобройни изоставени и порутени постройки, свидетелство за цялостното състояние на българското село, след 1989-а. На същия този фон заставаме пред закритото селско училище, пред което е забита табела "Продава се". След кратко обаждане на посочение за връзка gsm, разбираме че цената от 450 000 EUR не подлежи на коментар.

Навярно предстоящият старт на Програмата за развитие на селските райони, по която и в село Яковци ще могат да се реализират разнообразни проекти със субсидия до 70%, е увеличила цените на имотите в района.
 
Пъргавеловите къщи - с. Яковци
Пъргавеловите къщи - с. Яковци
Виж повече
vip
Арната къща
Арната къща - село Яковци
Виж повече
Хотелски комплекс Усоето - с. Усои
Хотелски комплекс Усоето - с. Усои
Виж повече
Слънчевата къща - село Марафелци
Слънчевата къща - с. Марафелци
Виж повече
Марянски манастир Свето Преображение Господне - село Марян
Марянски манастир Свето Преображение Господне - село Марян
Виж повече
Архитектурен резерват - село Арбанаси
Архитектурен резерват - село Арбанаси
Виж повече