Меню

село Ягодина

с. Ягодина, Общ. Борино, Обл. Смолян
985
Население 431

Землище 30,838 km²

Надм. височина 1117 m

Пощ. код 4835

Тел. код 030419
Имате по-актуална информация?

Село Ягодина е малко погранично селце, намиращо се в Родопи планина на 24 км. южно от Девин.

В селото къщите са масивни, с бели измазани довари, издигащи се сред тучни ливади и цветни дворове. Всичко тук е примамващо и чисто, а добротата и гостоприемството са съхранени в ягодинци.

Още щом прекосихме табелата "Ягодина" ни направи впечатление тишината и спокойствието, което беше навсякъде. Очаквахме да видим щъкащи туристи, из селския площад, заведения в битов стил и играещи деца. Но освен майсторите, които ремонтираха  една чешма и задрямали посетители на едно малко кафене, друга суматоха нямаше.

Ягодина е място за всеки, който бяга от шума и търси спокойствие и уединение сред девствена природа и селски бит. Липсват кръчми, магазини и места за забавления в познатия градски стил. И все пак….

Няколкото китни семейни хотела ще ви потопят в уюта на родопската къща, ще ви нагостят с неустоимо вкусните родопски ястия, сред мириса на сено и билки.

В района на с. Ягодина може да  посетите един от карстовите бисери – Ягодинска пещера.Тя е дълга 10,5 км, има 5-етажа и е дело на вечно забързаната Буйновска река, която милиони години търпеливо е моделирала мраморната скала, за да извае един чуден свят на подземни красоти. В един от по-старите етажи на пещерата е запазено пещерно жилище от късния енеолит (четвърто хилядолетие преди новата ера – каменно-медната епоха). То доказва присъствието на първобитния човек, оставил като доказателство своите каменни и медни оръдия, фрагменти от керамични съдове, овъглено жито, човешки кости.

При туристическото посещение на пещерата, екскурзоводът ще ви покаже нежни сталактити, сталагмити и сталактони, дендрити, “леопардова кожа”, Новогодишна зала, висящият сталактон, разломената зала със струпаните каменни блокове от тектонски и сеизмичен произход, Орбиталната зала, кристални форми “бисери” в синтровите езера.

В околностите на село Ягодина се намират и: Харамийска дупка, Триградското ждрело с пещерата “Дяволско гърло”, Хаджитска ропка, огромните каменни клещи “Вълче скок”, Дяволски мост и интересния водопад “пръскалото” на ждрелото в местността - Хайдушки дол.

След разходките и обиколките в околностите на селото, домакините ще ви посрещнат със запалено огнище и топла скара, домашен хляб и пресни зеленчуци – току що откъснати от градината. Вечерта щурците ще ви посвирят сред пукота на догарящата жарава и обсипаното от безброй звезди небе…

Къща за Гости Самодива
Къща за Гости Самодива - с. Ягодина
Виж повече
Вила Алба - с. Момчиловци
Вила Алба - с. Момчиловци
Виж повече
vip
Къща за гости Джобен Рай
Къщи за гости Джобен рай
Виж повече
Вила Беевски 1
Вили Беевски - с. Гела
Виж повече
Буйновско ждрело - село Ягодина
Буйновско ждрело - село Ягодина
Виж повече
Римски мост - Кемера
Римски мост - Кемера
Виж повече
Скален феномен Слона - село Настан
Скален феномен Слона - село Настан
Виж повече
Скален феномен Чудните мостове - село Забърдо
Скален феномен Чудните мостове - село Забърдо
Виж повече