Меню

село Челопек

с. Челопек, Общ. Враца, Обл. Враца
410
Население 507

Землище 20,811 km²

Надм. височина 469 m

Пощ. код 3043

Тел. код 09111
Facebook страница: Вижте от тук
Имате по-актуална информация?
Във Врачанския балкан, под връх “Околчица” на 12 км. от град Враца, след криволичещ и живописен път се извисява село Челопек. Славна и героична е неговата история. По каменистите му бърда и диви усои са отеквали стъпките на храбрата Ботева чета. На връх Околчица в прегръдките на Балкана остава завинаги поетът и войводата Христо Ботев, а в живописната местност Погледец над селото са обградени и убити от черкезите и неговите четници.

Красивата природа и забулените в тайнственост легенди за Ботевата чета дават вдъхновение на знаменития писател Иван Вазов да напише едни от най-значимите си произведения: "Една българка" и "Дядо Йоцо гледа".

Село Челопек предлага прекрасни условия за културен туризъм. Изградена е туристическа пътека и заслон. Тя започва от къщата-музей на "Баба Илийца", минава през красива горска местност на Врачанската планина и стига до лобното място на войводата Перо Херцеговинеца в местността Кривульо. Нейната дължина е 800 метра и се изминава за 40 минути. След като стигнете края на пътеката ще може да си отдъхнете на туристическия заслон "Погледец".

Къщата – музей “Баба Илийца” се намира в центъра на селото. В нея ще ви посрещнат гостоприемно. Докато слушате разказите за баба Илийца ще усетите и нейният борбен дух в малката спретната къщичка, в която и огнището, и софрата с трикраките столчета, и хурката шепнат своята история. Музеят е отворен за посещения всеки ден от 8.00 ч. до 17,00 ч., включително и през почивните дни.

В с. Челопек е обновен и храма “ Св. Димитър”, който съхранява ценни икони. Детската площадка изградена пред него сякаш е направена и замислена като мост между традициите, вярата и малчуганите.

Ежегодната кулминация на обществения и културен живот в селото са традиционните празници 3-ти март и 2-и юни.

Текст и снимки: Село.БГ
Благодарм за съдействието на Областна Администрация Враца и кметство с. Челопек
Няма намерени къщи за гости в близост
Черепишки манастир Успение Богородично - село Лютиброд
Черепишки манастир Успение Богородично - село Лютиброд
Виж повече
Манастир Седемте престола - село Оселна
Манастир Седемте престола - село Оселна
Виж повече
Скални образувания Ритлите - село Лютиброд
Скални образувания Ритлите - село Лютиброд
Виж повече