Меню

село Цаконица

с. Цаконица, Общ. Мездра, Обл. Враца
1171
Население 84

Землище 17,664 km²

Надм. височина 471 m

Пощ. код 3152

Тел. код 09125
Уеб сайт: Вижте тук
Имате по-актуална информация?
Село Цаконица се намира на 32 км. източно от гр. Враца и на 18 км. североизточно от Общинският център - гр. Мездра. 

Релефа е полупланински. Климата е умереноконтинентален, а почвите са кафяви и сиви горски. Повечето от горската растителност е дъб, цер, бял и червен бор. По хребета на бърдото “Веслец” има много люляк, акация и липа, който през периода на цъфтенето създават неописуема гледка и пролетно ухание. 

От местността “Куклата” се открива красива панорама на голяма част от Дунавската равнина. В селото има около 400 бр. кошари с пчелни семейства, което е и поминък на много от хора в селото. Отдалечеността на селото от промишлени райони, географското разположение, както и разнообразието от дървесни видове са предпоставка за наличието на различни видове диви животни / дива свиня, сърна пернати и др./. От хищниците се срещат , лисица, вълк, чакал и дива котка. Инфраструктурата е сравнително добре развита. 

Невероятната природа, чистия въздух, сравнително добре развитата инфраструктура, но не и на последно място - отдалечеността от промишлени райони все повече напоследък привличат хора, живеещи и работещи в столицата и други населени места.С всяка изминала година броя на закупените къщи се увеличава , като до този момент са закупени 28 къщи. 

Землището на селото има площ от 17,865 дка. То е обитавано и заселено още от най- ранния неолит. Доказателство за това са намерените каменни и керамични оръдия на труда, глинени съдове, керамични оръжия / върхове на стрели / и др. Повечето от тях са намерени в пещерата “Горната пещ” и местността “Буче”, този период датира още от шестото хилядолетие преди Христа. 

Няма обявени сгради за архитектурни паметници. В селото има запазени къщи в стар стил, чийто покриви са от каменни плочи
Обявени, за паметници на културата са останките от праисторическото селище, намиращо се в местността “Голямата пещера”. Това са 9-10 землянки и останки от гробище. 

За местността “Куклата“, може да се каже, че е една красива местност от която се открива невероятна панорама на по - голяма част от Дунавската равнина и човек заслужава дая види. 

На “Петковден”,е сбора на селото. На този ден са поканени много гости и роднини от други краища.
Няма намерени къщи за гости в близост
Черепишки манастир Успение Богородично - село Лютиброд
Черепишки манастир Успение Богородично - село Лютиброд
Виж повече
Манастир Седемте престола - село Оселна
Манастир Седемте престола - село Оселна
Виж повече
Скални образувания Ритлите - село Лютиброд
Скални образувания Ритлите - село Лютиброд
Виж повече