Меню

село Хърлец

с. Хърлец, Общ. Козлодуй, Обл. Враца
2570
Население 2101

Землище 47,681 km²

Надм. височина 58 m

Пощ. код 3329

Тел. код 09163

Телефон на кметството: (09163)22 25

Е-mail: kmetstvo.harletz@gmail.com
Facebook страница: Вижте от тук
Имате по-актуална информация?
Село Хърлец е разположено в най-северната част на България, североизточната част на равната и плодородна Златия. 

Платото носещо името на плодородната “Златия” е хълмисто, пресечено от юг на север с много дерета и долове, по които текат малки реки и потоци, които се вливат в реките Огоста и Дунав. 

Землището на хърлец е разположено върху 45 264 дка. площ, а надморското равнище на селото е 54,5 м³. Село Хърлец се намира на 12 км. гр. Козлодуй и върху част от землището на селото е построена първата на Балканите атомна електроцентрала – АЕЦ Козлодуй, която се намира на 3 км. от центъра на селото.
\ Уличната мрежа в селото е с дължина 30 км., от които 75 % е покрита с бетон или асфалт, 20% от улиците са обаластрени и само 5% са земни. Има изградено и функциониращо улично осветление. 

През 2004 г. в Кметството на Хърлец бе открит първият селски информационен център в България, оборудван със съвременна техника.
Културна забележителност в Хърлец е националният археологически резерват “Августа”, намиращ се в местността “Калето”. 

Село Хърлец е известно със своите запазени фолклорни обичаи и обреди. Всички те се пресъздават от автентичния фолклорен състав “Калушари”, създаден през 1956 г. Този състав е участвал многократно на събора в Копривщица, от където има много отличия. 

През 2004 г. “Калушари” участва във фестивала “Светът в музика”- гр. Албена, където се класира на първо място и получи престижна награда – участие в международния фестивал “Светът в музика” в град Фивициано – Италия. Най-популярният танц “Калуш” се играе на Свети дух (в началото на лятото). Чрез този танц, които се изпълнява само от мъже, се пропъждат болести. Водачът на Калушарите носи дървена тояга, окачена със зелени билки. След което единият от калушарите припада и счупва гърнето, което означава, че болестта и злото са пропъдени. 

В село Хърлец има много регистрирани земеделски производители. Землището на селото е много плодородно.
 
Няма намерени къщи за гости в близост
Черепишки манастир Успение Богородично - село Лютиброд
Черепишки манастир Успение Богородично - село Лютиброд
Виж повече
Манастир Седемте престола - село Оселна
Манастир Седемте престола - село Оселна
Виж повече
Скални образувания Ритлите - село Лютиброд
Скални образувания Ритлите - село Лютиброд
Виж повече