Меню

село Тученица

с. Тученица, Общ. Плевен, Обл. Плевен
5236
Население 348

Землище 23,881 km²

Надм. височина 255 m

Пощ. код 5892

Тел. код 063576

Телефон на кметството: 063576/222
Имате по-актуална информация?
Село Тученица се намира в изключително живописна местност на 10 километра от град Плевен, в непосредствена близост до парк Кайлъка. През селото минава река Тученица, образуваща живописен каньон с пещери. В селото има къща, известна като Грънчаровата, предлагаща чудесни условия за екотуризъм.

Разположено на 323 метра надморска височина,селото се намира на около 300 метра от третата най-висока точка в Северна България - близо до помпена станция до село Бохот.

В центъра на селото се намира детска градина,която до 1979 година е била селскостопански техникум, а местният шивашки цех-пансион.

До 1989 година местното население е надхвърляло 700 човека, като се е характеризирало с висок естествен прираст. След 1990 се наблюдава масова урбанизация и броя намалява драстично за няколко години. В днешни дни, официалният брой е около 350 човека. Настоящ кмет е Йорданка Игнатова.

Около селото има 4 изкуствени водни басейна - язовир „Черешовица“, язовир „Сини вир“, язовир „Кокошин“ и язовир „Есиновец“ - и четирите се използват за развъждане на риба.

Сборът на селото се провежда на 28 октомври,като през 2 години съвпада с избори. Отличието "Сребърна лира" на Крум Петков връчи кметът на село Тученица Йорданка Игнатова

Крум Петков, един от създателите на Северняшкия ансамбъл за народни песни и танци, получи престижното отличие "Сребърна лира". Наградата се връчва от Съюза на българските музикални и танцови дейци. Освен за активната творческа дейност на Петков и заслугите му към северняците призът се присъжда и по повод 65-ата годишнина на известния плевенчанин. Новината за отличието и самият плакет бяха връчени на Крум Петков по време на тържествата за 100-годишнината на читалището в Тученица от кмета на селото Йорданка Игнатова. "Гордеем се с тебе, Круме. Носител на наши и международни награди, ти никога не забрави родното си място - Тученица", каза в поздравлението си кметът на селото. Тя припомни накратко и част от отличията в колекцията на известния фолклорист. Доказал се като добър хореограф, Крум Петков е известен сред приятелите си и със страстта си към парашутизма. Северняшкият ансамбъл и работа в него бележат основната част от творческата биография на носителя на "Сребърна лира". Колоритният изпълнител и днес остава верен на любовта си към народния танц и песен. Въпреки навършените вече 65 години той продължава все така активно да се занимава с народното творчество - под негово ръководство в момента работят самодейците от смесената група за автентичен фолклор при читалището в село Тученица. Част от репертоара й е възстановка на обичая "Боден квас", който се изпълнява в страната само от няколко състава, един от които е именно този под ръководството на Крум Петков. През последните години Петков е носител и на златни медали от шест поредни издания на Републиканския фестивал по художествена самодейност, а негови възпитаници има днес във всички по-големи народни ансамбли в страната. За да изглеждат нещата добре на сцената, не е достатъчна само техника, каза след награждаването си пред "Посоки" фолклористът. За народната песен и танц, допълни той, преди всичко е важно да обичаш това изкуство с душата си
vip
Еко селище Азарея
Еко селище Азарея - село Горно Трапе
Виж повече
vip
Слънчевата къща - Априлци
Слънчевата къща - Априлци (ПРЕПОРЪЧАНО ОТ Selo.BG)
Виж повече
vip
Хотел Мидалидаре
Хотел и спа Мидалидаре - с. Могилово
Виж повече
vip
Арната къща
Арната къща - село Яковци
Виж повече
vip
Велиновата къща - село Белчин
Велиновата къща - село Белчин
Виж повече
vip
Къща за гости Джобен Рай
Къщи за гости Джобен рай
Виж повече
Природен парк Русенски Лом
Природен парк Русенски Лом
Виж повече
Гложенски манастир Св.Георги Победоносец - село Гложене
Гложенски манастир - село Гложене
Виж повече
Архитектурен резерват - село Жеравна
Архитектурен резерват - село Жеравна
Виж повече
Архитектурен резерват - село Арбанаси
Архитектурен резерват - село Арбанаси
Виж повече
Архитектурен резерват - Боженци
Архитектурен резерват - Боженци
Виж повече
Марянски манастир Свето Преображение Господне - село Марян
Марянски манастир Свето Преображение Господне - село Марян
Виж повече