Меню

село Триград

с. Триград, Общ. Девин, Обл. Смолян
2123
Население 581

Землище 77,993 km²

Надм. височина 1240 m

Пощ. код 4825

Тел. код 03040
Имате по-актуална информация?
Село Триград е разположено в Западните Родопи, недалеч от Българо-Гръцката граница. Отстои на 26 км южно от общинския център – гр.Девин и на около 40 км западно от областния център – гр.Смолян. 

Къщите са накацали по скалисти възвишения, заобиколени от внушителни скални масиви. През селото минава р.Триградска, която заедно с р.Буйновска дава началото на р.Въча.

В околностите на с.Триград има многобройни археологически находки - пещерни жилища и тракийски некрополи, които говорят за древния му произход. Предполага се, че води началото си от три по-малки селища, откъдето идва и името му – Триград или Триибрия, както е старото му наименование. 

Развитието на курортно-туристическата дейност, базираща се на природните дадености и ресурси, е безспорно най-перспективно развиващия се отрасъл в местната икономика. Наблюдава се целогодишен туристически поток от български и чуждестранни туристи, привлечени от уникалното съчетание на девствена природа, запазени традиции, богато културно наследство и традиционно родопско гостоприемство. Сред атмосферата на селския живот и домашия уют в с.Триград функционират  семейни хотели, къщи за гости и частни квартири

Селото предлага на гостите си много атракции и възможности за активна почивка: функционира конна база, предлагаща коне за езда и обучение с инструктор, организират се походи с мотори “Ендуро” с водач, съществуват възможности за скално катерене и делтапланеризъм

Село Триград е отправна точка на много туристически пътеки и маршрути, водещи до природни, културни и исторически забележителности. Такива са маршрутите: х.Ледницата – с.Мугла – Чаирски езера; с.Триград – с.Ягодина-Ягодинска пещера /Буйновско ждрело/ и др.
Триградският карстов район е един от най-големите карстови райони в България. Тук има над 150 пещери, като седем от тях са били праисторически обитания. По поречието на р.Триградска, по пътя Девин-Триград, на 1,5 км от селото е разположено величественото и впечатляващо с красотата си Триградско ждрело, което е обявено за защитена местност. Триградското ждрело представлява дълбок пролом по течението на р.Триградска, чиито отвесни мраморни скали на места достигат височина 290м. над сухото речно корито. 

Величествената гледка на отвесните скали, върху които на места растат смърчове и борове, придават особена стойност на този природен паметник. Варовитите скали наждрелото са сред най-богатите местообитания на ендемични, редки и реликтни растителни видове в България. Също така гнездят и много редки птици, като скалната зидарка, различни хищни птици, кълвачи и др. 

Един от феномените на Триградското ждрело е пропастната пещера “Дяволското гърло”. Водите на р.Триградска навлизат в пещерата, където образуват 12 подземни водопада, най-големият от които е с височина 42 м /един от най-високите в Европа/ и се появяват отново след 530 м като буен карстов извор. Местните жители разказват, че нищо влизащо в подземния лабиринт на пещерата, не излиза от нея. Съществува легендата, която разказва, че от пещерата Орфей проникнал в подземното царство на Хадес, за да спаси своята любима Евридика. 

В землището на с.Триград се намира Харамийската пещера, която е пропастен тип пещера, предлагаща атракция на границата между класическия и екстремния туризъм. Тя е една от седемте пещери в района, които са били обитавани в древността. Първобитният човек е намирал в нея сигурно обежище още през енеолита. На 8 км. от селото се намира Ягодинската пещера, която е най-дългата в Родопите и е прочута със своята красота и наличието на сталактити, сталакмити и сталактони. 

Защитена местност “Чаирите” се намира на 19 км. източно от с.Триград. Тук са се запазили от квартернера шест причудливи естествени свлачищни езера, сред които е и феномена “Пияната гора”. На 25 км. югоизточно от селото се намира резерват “Шабаница”, където се опазва вековна буково-смърчова гора на възраст над 200 години, а на отделни смърчови екземпляри и над 350 години

Районът се характеризира с изключително разнообразна флора и фауна. Тук се срещат родопско великденче, родопска теменуга, венерина пантофка, пирински чай, персийска морина, родопска ръж, родопска песъчарка, сръбска минкомия, жълта и македонска каменоломка, гръцки кимион, родопски скален копър, благороден лопен и други балкански ендемити и реликти. Много известен е родопския силивряк, който е рядък реликтен ендемит за Балканите, притежаващ уникалните свойства на амброзията. Местна легенда разказва, че когато Орфей засвирел, вятърът затихвал между клоните на дърветата сякаш заслушан в неговата музика, птиците спирали във въздуха и животните спирали по горските пътеки, а зверовете укротявали. Когато Бакханте разкъсал певеца и го хвърлили в реката, всяка капка от кръвта му се превърнала в красиво планинско цвете, наречено силивряк, чиито нежни цветове са разпръснати по планинските поляни. 

Местното население е съхранило богато културно-историческо наследство. Интересна туристическа атракция са изпълняваните от векове “Прогонване на змията/зимата”, “Предсой”, “Сределето” и честването на фестивала “Орфически мистерии”. 

Със своята уникалност село Триград е едно от най-забележителните места в пъстрата карта на селата на Република България. 

Село.БГ благодари за изключителните текстове за селата от община Девин, изпратени от Общинска Администрация гр.Девин ! :)
Вила Алба - с. Момчиловци
Вила Алба - с. Момчиловци
Виж повече
vip
Къща за гости Джобен Рай
Къщи за гости Джобен рай
Виж повече
Вила Беевски 1
Вили Беевски - с. Гела
Виж повече
Скален феномен Слона - село Настан
Скален феномен Слона - село Настан
Виж повече
Римски мост - Кемера
Римски мост - Кемера
Виж повече
Буйновско ждрело - село Ягодина
Буйновско ждрело - село Ягодина
Виж повече
Скален феномен Чудните мостове - село Забърдо
Скален феномен Чудните мостове - село Забърдо
Виж повече
Архитектурен резерват - село Широка лъка
Архитектурен резерват - село Широка лъка
Виж повече