Меню

село Типченица

с. Типченица, Общ. Мездра, Обл. Враца
1325
Население 439

Землище 29,83 km²

Надм. височина 436 m

Пощ. код 3164

Тел. код 0910

Телефон на кметството: 0910 9 2101
Уеб сайт: Вижте тук
Имате по-актуална информация?
Типченица е на 25 км на юг от Враца и на 110 км на север от София. Разположена е сред живописни старопланински ридове и клисура, кацнало на хълм с южно изложение. Населението е 700 човека. 

Къщите са около 660 – стари, но поддържани, повечето с южно изложение, с панорамна гледка и накацали амфитеатрално една над друга. На чистият балкански въздух се радват жителите на селото, които са предимно възрастни хора, включително и столетници. Най-стар и почитан жител е 105 годишния дядо Петър. 

Типченица се състои от южно селище и две живописни, все още обитаеми махали – “Креща” – на 4 км южно от хълмовете и “Реката” – на 1,5 км източно по пътя за село Липница. Махалите са образувани в началото на XIX век от жителите на централното село. Планинското землище на Типченица включва земеделска земя, ливади, пасища и много хубави гори от дъб, цер, габър и бор. 

Цялото село е добре благоустроено и водоснабдено, улиците са асфалтирани и добре осветени. Има здравна служба, детска градина, ресторант, няколко магазина за хранителни стоки, ресторант, сладкарници и кафенета. 

Старата църква, строена през 1840 г. е реставрирана през 2004 г. и е една от най-живописните в Мездренската община. Първото училище е построено през 1840 г. След освобождението е открито и Читалище. 

Жителите пазят своите традиции, народни празници и обичаи. Местните хора са прочути с прекрасните си женски носии и с прославения хор за народни песни. 

Според някои предания името си Типченица носи от специфичната за този район трева “Типец”, според други селото е кръстено на връх Типчен в Стара планина. Една легенда разказва, че когато турците превземали местна крепост, настанала голяма “тъпканица” от хора и коне в разгорялата се битка.
Разказват легенди за заровени съкровища, за лековитостта на “светия кладенец”, за хайдутите и техните подвизи край Креща. 

Местните хора са се прославили като най-добрите пепениери в страната /износ на лозови пръчки за страната и чужбина/, отлични лозари, овощари, пчелари, занаятчии и животновъди. Бубарите от Типченица са участвали в Парижкия панаир в началото на XX век. В селото се учредява една от първите в Северозападна България потребителна земеделска кооперация, подпомагала с кредити строежа на частни къщи през 20-те и 30-те години на миналия век. Много от тези къщи са в популярния тогава алпийски тип и са добре поддържани и до днес.
 
Няма намерени къщи за гости в близост
Черепишки манастир Успение Богородично - село Лютиброд
Черепишки манастир Успение Богородично - село Лютиброд
Виж повече
Манастир Седемте престола - село Оселна
Манастир Седемте престола - село Оселна
Виж повече
Скални образувания Ритлите - село Лютиброд
Скални образувания Ритлите - село Лютиброд
Виж повече