Меню

село Татул

с. Татул, Общ. Момчилград, Обл. Кърджали
1012
Население 133

Землище 6,106 km²

Надм. височина 319 m

Пощ. код 6835

Тел. код 03636
Имате по-актуална информация?

На 14 км. източно от Момчилград се намира едно от най- значимите тракийски светилища в Родопите. То носи името на село Татул, непосредствено до което се намират добре запазените останки датиращи от около VI в. пр.н.е.

 Според научните изследвания този древен култов център е бил място за жертвоприношения към бога на Слънцето, за което подсказва и формата на най-високата част от мегалита – вдълбан полукръг наподобяващ изгряващо слънце. Най-особеното тук е, че този своеобразен саркофаг е насочен точно към Слънцето в дните на равноденствие. Тук не можем да не споменем връзката с близката пещера "Вулвата", чиито олтар-матка се "опложда" от слънчевия лъч единствено по време на есенното равноденствие, когато прониква докрай през тесния и процеп. Тези факти ни навеждат на мисълта за степента на развитие на цивилизациите живели преди нас, по същите земи, където стъпваме и ние днес.

Скалата при Татул, в която е вдълбан "саркофага", погледната от запад наподобява формата на пирамида без остър връх, към която водят запазени и до днес каменни стъпала. От двете им страни личат издълбаните дупки, където са се поставяли горящите факли. Вероятно жертвоприношенията са били извършвани при залез слънце, след което в сутринта на новия изгрев се е раждала и вярата в изкуплението.

Според последните изследвания на учените, Татул е светилище свързано с култа към Орфей, където тракийските царе са погребвани по един необичаен начин- на върха на хълма в скалната пирамида, а не както е в долината – под могили. Това е една символика показваща близката връзка със Слънцето, респективно с Бога.

Очаква се след плануваните за лятото / Юли-Август 2005/ разкопки от екипа археолози, ръководени от  проф. Николай Овчаров, да се даде отговор и получи по-пълна информация за тайните, които все още крие тракийският комплекс при село Татул.

Макар и не напълно археологически проучено, древното светилище Татул привлича туристи от страната и чужбина.  За съпричастността за развитие на този селски район, притежаващ богатството на тракийското културно наследство, говори изграденият нов път и паркинг в близост до тракийския храм.

Все още, нито в село Татул, нито в близките наоколо села няма развит селски туризъм и по-точно къщи, където може да се нощува. Това кара туристите да идват тук само за няколко часа или да пътуват обратно по над 50 км.

 

 

Моби Дик Семеен Хотел
Моби Дик Семеен Хотел - с. Главатарци
Виж повече
Древен атлантски (тракийски) храм - утроба Вулвата
Древен атлантски (тракийски) храм - утроба Вулвата
Виж повече
Тракийски ниши - село Дъждовница
Тракийски ниши - село Дъждовница
Виж повече