Меню

село Сенокос

с. Сенокос, Общ. Балчик, Обл. Добрич
2277
Население 584

Землище 23,945 km²

Надм. височина 256 m

Пощ. код 9634

Тел. код 05727

Телефон на кметството: (05727)2320
Имате по-актуална информация?
Сред необятните и безкрайни полета на най-плодородния край в България – Добруджа, се намира село Сенокос. Разположено в източната част на Дунавската равнина, селото е равно отдалечено от областния град Добрич и от красивия северен черноморски град Балчик.

Сенокос е основан още през времето, когато нашата страна е била под турско владичество, а по точно през 1573 г. Първите заселници са били турски занаятчии, които са изградили чифлик, в който са работили основно български мъже и жени. Старото име на селото е било Черли Гьол. Нарекли го така, защото цялата местност е била блатиста. Поради тази причина основният поминък на населението тогава да е грънчарството.

С течение на времето и годините чифликът се разраснал и се е превърнал в средно голямо село. Заради плодородната земя на Дунавската равнина тогавашните заселници я засели с първите декари зимни култури, и така през вековете до наши дни. Не напразно днес този край е известен като житницата на България.

В село Сенокос са изградени едно Основно училище, където се образоват150 ученици. Гордостта на училището е новооткритата компютърна зала, която бе оборудвана с 10 нови компютъра. Освен това в селото функционират Детска градина и Библиотека, в която се съхраняват над 10 000 български и чуждестранни произведения. Селото си има и 3дравна служба с изградена жилищна част, която е предоставена за живеене на обслужващия медицински персонал. Жителите разполагат и с Аптека и Пощенски клон.

60% от населението на село Сенокос работи в трите  кооперации – ЗК “Вихър”, ЗК “Дъга” и ЗК “Енигма”. Тук има изградени и два млекопункта, които изкупуват млякото на едрите животновъди.
За развлечението на младите хора в селото има два кафе-бара и една дискотека. В бъдеще се предвижда изграждането и на църква за богомолците.

240 са къщите в Сенокос. Шест от тях са собственост на чужденци. 670 са постоянните жители на добруджанското село.

 
vip
Еко селище Азарея
Еко селище Азарея - село Горно Трапе
Виж повече
vip
Слънчевата къща - Априлци
Слънчевата къща - Априлци (ПРЕПОРЪЧАНО ОТ Selo.BG)
Виж повече
vip
Хотел Мидалидаре
Хотел и спа Мидалидаре - с. Могилово
Виж повече
vip
Арната къща
Арната къща - село Яковци
Виж повече
vip
Велиновата къща - село Белчин
Велиновата къща - село Белчин
Виж повече
vip
Къща за гости Джобен Рай
Къщи за гости Джобен рай
Виж повече
Нос Калиакра - село Българево
Нос Калиакра - село Българево
Виж повече