Меню

село Селановци

с. Селановци, Общ. Оряхово, Обл. Враца
3089
Население 3616

Землище 110,218 km²

Надм. височина 122 m

Пощ. код 3301

Тел. код 09172

Телефони на кметството: (09172)2450, 0879884847

Е-mail: kmetstvo3301@abv.bg
Facebook страница: Вижте от тук
Имате по-актуална информация?
Село Селановци е разположено в Северозападна България, намира се на 7 км. от общинския и на 78 км. от областния център – гр. Враца. Надморската височина на селото е 197 м., а землището на Селановци се отличава от другите села с това, че е разположено в изключително равнинен терен и граничи с река Дунав.
 
В настоящия момент Селановци е най-голямото село в Северозападна България . С постоянен адрес в селото са 4 863 жители. В миналото, селото се е оформило около 5 извора, в място от долове и баири. След 1952 г. селото е изградено върху равнинен терен, по най-съвременен застроително-регулационен план, с обща площ 5 541 дка., с прави и широки улици. Електрифицирано е, с ново улично осветление, водоснабдено е и има организирано сметоизвозване.
Транспортните връзки със селото са само автобуси, които са удобни и редовни. До селото има автобусни линии от областните центрове в Северна България и столицата.
 
Към читалището има сформирани детски и младежки състави за автентичен и обработен фолклор, певчески състав към Клуба на пенсионера, ромски състав, кръжоци “Приказен свят” и “Етнография и фолклор”, които възстановяват празничнато обредна система, изучават историята и облика на родното село през вековете. В село ежегодно се провеждат състезания на Тудоровден, а на Сирни заговезни – заораване за новата земеделска година и общоселското “прогонване на зимата и злото” с кукери и ритуални огньове.

Възстановени са пролетните обичаи Лазаровден и Гергьовден. Традиционният Селановски събор е на 27 октомври. Петковден е съпроводен с много културни мероприятия, както и популярните борби за “селановския овен”. Самодейните състави към читалището са носители на златни медали и други престижни отличия от националните събори за автентичен фолклор

Плодородната черноземна почва и умерено-континенталният климат определят и поминъка на населението – зърнопроизводство и животновъдство.

 Специфичен интерес представлява местността “Блатото”, равнина от около 10000 дка., опираща до бреговете на река Дунав. Районът е с един от най-високите, натрупан сумарно, температурен градус в България. Високата температура, чистата и плодородна почва и повсеместните находища на подпочвена вода на 7-8 м. дълбочина, представляват отлични условия за развитие на овощарството, лозарството и зеленчукопроизводството. При полски условия тук са получени добиви до 20 т. домат от декар.

Земеразделянето е приключило. Обработването на земята се осъществява в кооперативи от арендатори или частни земеделски стопани. В селото се отглеждат около 400 бр. крави и над 3 200 бр. овце. 

Възстановена е и свинеферма с капацитет 2000 свине. Доходоносен отрасъл се очертава пчеларството, а като деликатесен се налага акациевия мед.
Няма намерени къщи за гости в близост
Черепишки манастир Успение Богородично - село Лютиброд
Черепишки манастир Успение Богородично - село Лютиброд
Виж повече
Манастир Седемте престола - село Оселна
Манастир Седемте престола - село Оселна
Виж повече
Скални образувания Ритлите - село Лютиброд
Скални образувания Ритлите - село Лютиброд
Виж повече