Меню

село Рупите

с. Рупите, Общ. Петрич, Обл. Благоевград
2323
Население 1061

Землище 9,257 km²

Надм. височина 147 m

Пощ. код 2863

Тел. код 074203
Facebook страница: Вижте от тук
Имате по-актуална информация?
Ванга се е зареждала с енергия и е приемала посетители в местността Рупите, Петричко. На въпроса защо стои на това място тя отговаря: “- Имам определено време колко да стоя тук. Това място тук е много особено. Служи ми като акумулатор и от него аз черпя енергия и сила. Някога тук е горял страшен огън, а този хребет над нас крие една голяма тайна.”

Село Рупите е разположено на 9 км североизточно от Петрич, край р. Струмешница в една от най-красивите местности, носеща името на селото. Населението е малко над 1100 жители. На 2 км. източно от селото в месността Кожух се намират руините от един от най-големите антични градове по долината на Струма, съществувал от ІV в. пр. Хр. до VІ в. сл. Хр. В досегашната исторически изследвания този град се свързваше с античната Петра. Откритият тук през 2002 г. латински надпис от 309 г. сл. Хр. по недвусмислен начин доказа, че край село Рупите се е намирал античния град Хераклея Синтика, споменат многократно от античните автори. Досега този град бе локализиран на юг от Беласица.

В землището на селото се намира известната месност Рупите, където в последните години от живота си живееше Ванга. През 1994 г. е построен храма "Св. Петка Българска", в близост до къщичката, в която тя е живяла. Предсмъртното желание на Ванга е било тя да бъде погребана в двора на къщичката си, за да може хората да черпят сили от гроба ѝ, и въпреки да не е сред нас тя пак да може да помага. Но от фондация "Ванга" решиха да не уважат това нейно желание и тя бе погребана до храма "Св. Петка Българска". Местността Рупите е разположена в подножието на хълма Кожух. Преди стотици години Кожух е била вулкан. Чудотворните земи са резултат от изригването на този вулкан. Известна е с редки дървесни и животински видове, някои от които са включени в Червената книга на страната.Тук се намират много целебни минерални извори и църквата "Света Петка" на българската пророчица Ванга. Рупите е и орнитологична станция, занимаваща се с движението на мигриращите птици. За това късче земя прочутата българска пророчица баба Ванга казваше, че е наситено с особена енергия.Старите хора разказват, че в Рупите е закопана златна статуя на конник в естествен ръст. Те смятат, че това е статуята на свети Константин, която била укрита тук, когато турците дошли по тези земи, но аз мисля, че това би могло да бъде и статуята на тракийския бог Херос, защото точно тук са намирани и мраморни плочки с изображението на този бог. 

Представата ни за Рупите би била непълна, ако не споменем издигащото се на запад като отвесна стена възвишение Кожух (Кожух планина). Това е хребетът, за който говори Ванга. Според нея Кожух е ключът към разгадаването на древното ни минало. Всъщност Кожух планина е част от периферията на угаснал вулкан, кратерът на който е на мястото, където сега е черквата “Св. Петка”. Според Ванга, там дето е кратерът някога е имало голям град, погребан под огнената лава. Хората, живели в него, били високи и едри, обличали се в тънки и блестящи като станиол дрехи и били много просветени. Името “Кожух” произлиза от формата на възвишението, наподобяваща наметнат кожух. Състои се от три връхчета, от които средното е най-високо и е белязано с триангулачен знак. Изкачването може да стане директно от черквата на леля Ванга за около час.

Огражденска Къща - село Боровичене
Огражденска Къща - село Боровичене
Виж повече
Комплекс Гърмен Хилс - с. Гърмен
Комплекс Гърмен Хилс - с. Гърмен
Виж повече
Семейно имение Зорница - с. Зорница
Семейно имение Зорница - с. Зорница
Виж повече
Къща за гости Яна - село Горно Драглище
Къща за гости Яна - село Горно Драглище
Виж повече
Къща за гости Дешка
Къща за гости Дешка - село Горно Драглище
Виж повече
Къща за гости Атика - с. Елешница
Къща за гости Атика - с. Елешница
Виж повече
Роженски манастир Рождество Богородично - село Рожен
Роженски манастир Рождество Богородично - село Рожен
Виж повече