Меню

село Резово

с. Резово, Общ. Царево, Обл. Бургас
845
Население 70

Землище 48,064 km²

Надм. височина 0±1 m

Пощ. код 8281

Тел. код 0550
Имате по-актуална информация?
Резово е най-южното селище по българското Черноморие. Намира се на 11 км южно от Синеморец, на 17 км от Ахтопол, на 5 км от защитената местност Силистар, на няколкостотин метра северно от турската граница

През 1955 г. в Резово е имало 90 къщи, но селището постепенно запада, защото попада в граничната зона на България с Турция. През последните 10 години селото се съживява и става любимо място за хора, търсещи уединение и спокойствие. В Резово има 77 постоянни жители, но през лятото те се увеличават многократно.

Културни и природни забележителности
  • На нос Кастрич, отстоящ на 3 км северно от Резово, се намират останките на малка крепост с правоъгълен план. Вероятно това е известната средновековна крепост Кастрицион.
  • На север от Резово се намира защитената местност Силистар, интересна с богатия си растителен и животински свят. Тук може да се види запазено находище на пясъчна лилия.
  • На юг е долината на река Резовска, с красиви скални образувания и множество бързеи, преминаващи в тихи речни участъци. Заливът е зимовище на водолюбиви птици. Могат да бъдат наблюдавани ловуващи в морето видри. По течението на реката минава границата с Турция.
Комплекс Щъркелите
Комплекс Щъркелите - с. Екзарх Антимово
Виж повече
Къща за гости Богданов
Къща за гости Богданов - с. Писменово
Виж повече
Защитена местност Устие на река Велека
Защитена местност Устие на река Велека
Виж повече
Историческа местност Петрова нива
Историческа местност Петрова нива
Виж повече
Begliktash - Bulgaria
Бегликташ - древно светилище от Атлантида
Виж повече