Меню

село Попица

с. Попица, Общ. Бяла Слатина, Обл. Враца
3898
Население 1849

Землище 37,765 km²

Надм. височина 131 m

Пощ. код 3244

Тел. код 09137

Телефон на кметството: (09137)2363

Е-mail: eliseeva_63@abv.bg
Имате по-актуална информация?
ОПИСАНИЕ НА СЕЛОТО 
Село Попица се намира в северозападна България, на 5 км. северно от град Бяла Слатина. Разположено е в равна лъка, богата на извори по левия бряг на р. Скът. Граничи на изток с Търнак и Еница, на юг – с Бъркачево, на запад – с Комарево и Соколаре, и на север – с Бяла Слатина. От общо 15 села в община Бяла Слатина, Попица е третото по големина. Към настоящия момент жителите в селото са 2 100 души. Селото е електрифицирано, като 50% от уличното осветление са енергоспестяващи осветителни тела. Има изградена водопроводна мрежа и е осигурено подаване на питейна вода и локални канализации за сградите, които са публична собственост.

ТРАНСПОРТНИ ВРЪЗКИ 
През село Попица преминава ІV-клас пътна мрежа, която прави връзка с градовете Враца и Мездра. Има редовни автобуси от Бяла Слатина до селото, освен тях има и 2 лицензирани фирми, които извършват таксиметрови услуги от селото до общинския център.
 
ИСТОРИЧЕСКА СПРАВКА 
Районът на Попица е богат на древни и антични селища и на неизследвани археологически паметници. На изток от селото минава аспаруховият Островски окоп. По всичко изглежда, че днешното село попица е заселено в края на VІІ век като войнишко селище, давало бойци за охрана на Окопа. Името на селото е образувано от старобългарската дума “поп” ( височина, връх) и суфикса – ица.


КУЛТУРНИ И ПРИРОДНИ ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ 
Най – голяма гордост за селото е изграденият Дом за стари хора, със съдействието на Министерството на труда и социалната политика. Домът е разгърнат на 4 200 кв. метра площ, разполага с административен, медицински и хранителен сектор. Предвидено е място за културни занимания.
В селото развива дейност и читалище “Напредък”, към което има билиотека, регистриран Клуб на пенсионера и Клуб на инвалида.
В село Попица се учат и възпитават около 200 деца и ученици в едно основно училище и една детска градина.


РЕГИСТРИРАНИ ЗЕМЕДЕЛСКИ ПРОИЗВОДИТЕЛИ 
Землището на село Попица е много плодородно и богато и затова е наричано “Златна Попица”. Селското стопанство е традиционен отрасъл, който определя основнияоблик на селото. В село Попица има двама регистрирани тютюнопроизводители - ЕТ “Нешо Миранов” и ЕТ “Иван Стойчев”. В селото има една частна кооперация и трима арендатори. Има регистрирани 22 пчелари, отглеждащи общо 300 пчелни семейства. В попица има и регистрирано Дружество на пчеларите.
Възможности за съвместна дейност в областта на шивашкото призводство и текстил – наличие на база и подготвени кадри.
 
Няма намерени къщи за гости в близост
Черепишки манастир Успение Богородично - село Лютиброд
Черепишки манастир Успение Богородично - село Лютиброд
Виж повече
Манастир Седемте престола - село Оселна
Манастир Седемте престола - село Оселна
Виж повече
Скални образувания Ритлите - село Лютиброд
Скални образувания Ритлите - село Лютиброд
Виж повече