Меню

село Поликраище

с. Поликраище, Общ. Горна Оряховица, Обл. Велико Търново
1468
Телефон на кметството:
06176/2460; 2444
Имате по-актуална информация?
Село Поликайще съществува от средата на ХVІ век (1560 г.). През него преминава важна пътна артерия - магистралата Русе - Велико Търново. Разположено е в края на полите на Средна Стара планина, от където е получило и името си. През землището на селището тече река Росица.

Поликрайще е едно от големите села в община Горна Оряховица. Населението му е с богати и утвърдени традиции в областта на градинарството, културата и спорта. Миграционните процеси са го засегнали частично и в момента в него живеят около 2 499 души.
Задграничното градинарство води началото си още от годините на османското владичество. И днес градинари от Поликрайще се трудят в страни от Централна Европа, като най-сериозно е присъствието им в Будапеща, Виена и Братислава.
Основно училище "Св. св. Кирил и Методий" отпразнува през 2002 г. своя 100 годишен юбилей.Местното читалище "Развитие" е основано през 1884 г. То и до днес отстоява богатите си духовни и културни традиции. Носител е на орден "Кирил и Методий" І степен. В момента към него работят активно: народните хорове "Росна китка" и "Родна песен", група за модерни танци, школа за народни танци, курс за изучаване на английски език, театрален колектив, група за възстановяване на народни обичаи.
Библиотеката му разполага с над 14 500 тома всестранна литература, а активните читатели са над 250.

Фирмите и земеделските сдружения, създадени след 1990 г., осигуряват работа на голяма част от населението. Повече от 80 човека работят в "Джокер - храни и напитки", в цеха за сладкарски изделия "К.В.Н." се трудят около 50 души, в "Универма" (птицекланица) - около 40, в "Мегапластика" (всички видове мебели) - 20. Частните земеделски кооперации на Йордан Тодоранов и Пенко Ганчев обработват по около 3 000 декара, а ППК "Росица" - 16 000 декара.

Има едно име, с което поколения поликраищенци се гордеят и почитат - Бончо Бочев. Той е бил учител, виден музикален педагог, основател на световноизвестния хор "Бодра смяна", прославил родината в десетки държави.

Културни и природни забележителности
 • Часовниковата кула в центъра на селото.
 • Паметници на загиналите през войните и на загиналите партизани.
 • Основен православен храм „Св. Марина“.
 • Православен параклис „Св. Николай Чудотворец“.
 • Прогимназия „Св. св. Кирил и Методий“.
 • Основно училище „Св. св. Кирил и Методий“ – отпразнува през 2002 г. своя 100-годишен юбилей. Сградата на основно училище „Христо Ботев“ е продадена, а училище „Иван Рилски“ е полуразрушено.
 • Местното читалище „Развитие“
Личности
 • Димитър Кушев – министър на земеделието и държавните имоти в периода 15 февруари 1941 – 11 април 1942 г.
 • Бончо Бочев – учител, виден музикален педагог, основател на хор „Бодра смяна“
 • Манол Кушев – стопански деятел (1904 – 1984), в съавторство с Тодор Новаков написва исторически очерк за с. Поликраище, върху новата и най-новата история на селото.
 • Лора Владова – певица
vip
Арната къща
Арната къща - село Яковци
Виж повече
Пъргавеловите къщи - с. Яковци
Пъргавеловите къщи - с. Яковци
Виж повече
Хотелски комплекс Усоето - с. Усои
Хотелски комплекс Усоето - с. Усои
Виж повече
Вила Свети Георги - с. Велчево
Вила Свети Георги - с. Велчево
Виж повече
Слънчевата къща - село Марафелци
Слънчевата къща - с. Марафелци
Виж повече
Болярската къща
Болярската къща - с. Палинци
Виж повече
Марянски манастир Свето Преображение Господне - село Марян
Марянски манастир Свето Преображение Господне - село Марян
Виж повече
Архитектурен резерват - село Арбанаси
Архитектурен резерват - село Арбанаси
Виж повече