Меню

село Паволче

с. Паволче, Общ. Враца, Обл. Враца
1398
Население 680

Землище 16,695 km²

Надм. височина 516 m

Пощ. код 3044

Тел. код 09189

Телефон на кметството: (09189) 2221
Facebook страница: Вижте от тук
Имате по-актуална информация?
Село Паволче се намира на 3 km югоизточно от Враца и е разположено в подножието на Врачанската планина върху силно пресечен терен. Землището му е полупланинско с оскъдни условия за земеделски поминък и се простира на площ от 16 295 дка. Граничи на изток с Челопек, на юг – със Зверино, на запад – със Згориград, и на север – с Косталево и Моравица. В района му все още съществува тракийски могилен некропол, който свидетелства за едно малко земевладелско имение на тракийски аристократичен род.

В селото има действащо читалище от 1930 г. Първи председател на НЧ "Фар 1930" е свещеник Атанаси Стойков. Регистрирано е във Врачански окръжен съд през 1997 г.
Клуб на пенсионера и инвалида „Околчица“.

Сред природните забележителности е красивият водопад Шопката, открояващ се на фона на отвесни скали. Близо до него са скалните образувания „Альоша“ (сходен с паметника Альоша в Пловдив), както и фигурата на чакащата майка срещу него. По на изток в подножието на паметника на връх Околчица е т.нар. Янчова чукла (скала) със скалното образувание „Дядо Янчо“, представляващо седнал човек, с гръб към масата. Тук, под скалния ръб „Веждата“ се намира единственият по рода си ендемит Келереров центрантус, защитено растение, както и естествен пчелен кошер, изграден в скална ниша над селото.
Има находище на шуплест варовик, т.нар. „бигор“.

Други забележителности са пещерата Пукоя, дълбока 156 м, пещерата Дядова дупка, както и Пчелешка дупка, Боркова дупка, Римския мост в местността Бучил, пропастта Ямата в местността Джурилица.

В землището на селото се срещат многобройни вековни дървета, защитени природни обекти – дъб, цер, бряст, черница („дуд“ на местното наречие).
Няма намерени къщи за гости в близост
Черепишки манастир Успение Богородично - село Лютиброд
Черепишки манастир Успение Богородично - село Лютиброд
Виж повече
Манастир Седемте престола - село Оселна
Манастир Седемте престола - село Оселна
Виж повече
Скални образувания Ритлите - село Лютиброд
Скални образувания Ритлите - село Лютиброд
Виж повече