Меню

село Оряховец

с. Оряховец, Общ. Баните, Обл. Смолян
2209
Население 612

Землище 8,261 km²

Надм. височина 784 m

Пощ. код 4942

Тел. код 03025

Телефон на кметството: 0886673080

Е-mail: kmetstvo_oryahovets@abv.bg
Имате по-актуална информация?
Село Оряховец се намира в централните Родопи на едно от най-красивите и живописни места в планината. Запазената му старинна архитектура и невероятна природа привличат безброи туристи към него.

Първоначално селото е бло населено в днешната местност "Селище" намираща се на изток от село Оряховец и назапад от село Баните. Поради това, че се получавали много свлачища в тази местност една част от хората са се зaселили(преместили) в днешното село Баните което е със старо име "Лъджа" като името на арабски означава баня , друга част от населението са се заселили в днешното село Оряховец, което до 1935г. се е казвало "Козлуджа" което означава горна баня.

Преди няколко столетия в селото настъпва голям мор за хората - заразна болест чума и поради това, че нямало никакви наченки за медицинска помощ част от хората на селото са били принудени да се изселят в местносна "Хамбарища". В момента има 5-6 гроба с каменни плочи и счупени глинени съдове което означава, че са били пограбвани по тракийски обичаи. След като преминава тази болест част от хората се връщат в село Оряховец, а останалата част се заселват в "Колибите" - днешното село Крастатица. Името на тази местност "Хамбарища" произлиза от "хамбар".

Повреме на турското присъствие в този край са се налагали големи данаци във вид на жито и поради това, че хората нямали достатъчно за ядене и трябвало да се прехранват са направили подземни хамбари в тази местност и са скривали житото в тях. Бихме могли да изброим и други местности които в корена си съдържат факти, че в този край се населявало християнско население, а именно връх "Костадин",до него е по-голямата му сестра "Света неделя" по средата на върха се намира голяма поляна което се казва "Тодорова поляна". Под нея се намира местноста "Солище" там хората са слагали сол на поляната и са кърмили животните си. Други имена на мсестности можем да изброим, като например: връх "Вежката", местностите "Димово", "Станево", "Чучурето", "Кичукво".Знае се, че в местността "Корията" намираща се под връх "Киселка" са били отвеждани непослушните и непокорни хора от селото и в дълбоката кория са били избивани от властимащите.

Мекия климат и средиземниморския полъх идващ по река "Арда" и оттам по река "Малка Арда" минаваща през село Оряховец плагориятствува за отглеждането на всякакъв вид плодове, зеленчуци и овощтни дървета. Тук много добре вирее смокиня, кайсия и праскова. Впоследните няколко години тук хората се насочват да отглеждат алтернативни на тютюна и картофите растения като например отглеждане на малини, ягоди, мурсалски чай, арония и други.

Скрито в дебрите на планината и запазено от високите върхове то е един жив спомен за миналото на този край.От него можете да предприемете маршрути до връх Свобода и Дяволски мост.Един чудесен избор за да осетите духът на Родопа планина.

Гостите се радват на прочутото родопско гостоприемство.Тук те винаги могат да опитат местни гозби или да поиграя тежкото родопско хоро.

Население:  683 ж.

Село БГ. благодари за изпратената информация !
Вила Алба - с. Момчиловци
Вила Алба - с. Момчиловци
Виж повече
vip
Къща за гости Джобен Рай
Къщи за гости Джобен рай
Виж повече
Вила Беевски 1
Вили Беевски - с. Гела
Виж повече
Римски мост - Кемера
Римски мост - Кемера
Виж повече
Буйновско ждрело - село Ягодина
Буйновско ждрело - село Ягодина
Виж повече
Скален феномен Слона - село Настан
Скален феномен Слона - село Настан
Виж повече
Скален феномен Чудните мостове - село Забърдо
Скален феномен Чудните мостове - село Забърдо
Виж повече
Архитектурен резерват - село Широка лъка
Архитектурен резерват - село Широка лъка
Виж повече