Меню

село Орешак

с. Орешак, Общ. Троян, Обл. Ловеч
1089
Население 1983

Землище 23,19 km²

Надм. височина 447 m

Пощ. код 5630

Тел. код 06952
Имате по-актуална информация?
Последната събота от месец септември. Есенното слънце грее, суматохата в село Орешака в Музея на занаятите става все по-голяма. Започва празника на сливата и сливовата ракия. Игрива музика оглася пространството и вдига градуса на настроението. Млади момичета посрещат гостите на празника с пивка ракия и сладки сини сливи.

В традиционното изваряване на сливова ракия в "казан-партизан", за първи път се изяви баш майсторката ракиджийка Донка от с. Бели Осъм. Присъстваме на варене на сливов мармалад, ритуал за берекет на сливите, конкурс за най-оригинален карнавален костюм, забавни състезания за децата, томбола и базар на домашна сливова ракия.

Танцьорите от фолклорен ансамбъл "София-6" играха за гостите на празника с цялото си сърце и душа и ни показаха истински спектакъл на българските народни танци.

Докато течеше празника посетихме изложбените зали на национално изложение на художествените занаяти и изкуствата в село Орешак, което е единственото място в България и където майстори от цялата страна показват своите творби.

Троянският манастир е безспорно най-голямата историческа и културна забележителност на Орешак и този край затова не пропуснахме да посетим и него. Разположен е на брега на р.Черни Осъм. Той е един от най-големите и прочути български манастири. Основан е в края на 16 век. Забележителен е със своята архитектура, дърворезби и невероятните стенописи в манастирската църква - дело на Захари Зограф-един от най-великите възрожденски художници. Наред с това манастирът е бил известен книжовен център и истинско революционно средище в средата на 19 век. Тук е бил основан революционен комитет от Левски, в който са участвали всички монаси. За тези времена свидетелства музеят на Апостола в манастира. Манастирът е прочут и с чудотворната си икона Св.Богородица Троеручица.

Село Орешак отново ни зарадва с отлично организиран празник, който зарадва малки и големи дошли на празника. Обещаваме си да дойдем и другата година да се повеселим.
Къща за гости "Неделя
Къща за гости Неделя - с. Орешак
Виж повече
Къща за гости Орешака
Къща за гости Орешака - с. Орешак
Виж повече
vip
Еко селище Азарея
Еко селище Азарея - село Горно Трапе
Виж повече
Вила Тилия - с. Бели Осъм
Вила Тилия - с. Бели Осъм
Виж повече
Комплекс Хитър Петър - с. Бели Осъм
Къща за гости Хитър Петър - с. Бели Осъм
Виж повече
Гумощник Палас
Гумощник Палас
Виж повече
Троянски манастир Успение Богородично - село Орешак
Троянски манастир Успение Богородично - село Орешак
Виж повече
Деветашка пещера - село Деветаки
Деветашка пещера - село Деветаки
Виж повече
Гложенски манастир Св.Георги Победоносец - село Гложене
Гложенски манастир - село Гложене
Виж повече
Архитектурен резерват Старо Стефаново
Архитектурен резерват Старо Стефаново
Виж повече