Меню

село Новаково

с. Новаково, Общ. Асеновград, Обл. Пловдив
2433
Население 338

Землище 50,078 km²

Надм. височина 506 m

Пощ. код 4262

Тел. код 03344

Телефон на кметството: (03344)2221

Е-mail: km.novakovo@abv.bg
Facebook страница: Вижте от тук
Имате по-актуална информация?
Село Новаково се намира на 480м. надморска височина в полите на красивите Родопи,на главния път Пловдив-Асеновград-Кърджали,като от Пловдив е на 42 км.и на 53 км.от Кърджали.Има 480 къщи и в него постоянно живеят 560 човека .


Село Новаково,община Асеновград от няколко години се затвори и не функционира училището, поради намаляне броя на децата. Постройката е двуетажна и разполага с 10 класни стаи,голям физкултурен салон,кухня със складова база и столова кадето се хранеха децата от училището.През 1965 година за учениците от махалите бе построен нов пансион с 56 легла ,разположени по 4 в стая,две занимални,четири изолационни,стая за възпитателя и санетарни възли. За практическото обучение на учениците през 1970 година беше построена голяма работилница със зала по дървообработване,зала по металообработване и зала по готварство. Всичката тази база е обявена за продажба,заедно или като отделни постройки .Училището може да бъде ремонтирано и направено в красива база за отдих. 

Селото е благоустроено и хигиенизирано.Жителите са християни.Има черква построена през 1848 година.

Около селото има 14 параклиса,построени на красиви места и удобни за посещения.На 10км. в красивия Новаковски балкан се намира хижа "Сини връх".До нея има асфалтов път и маркирана туристическа пътека.На 40 минути от хижата се отива на връх "Дълга поляна",от където се открива красива гледка към Пловдив и равна Тракия. На 2 км.от селото има спортно-конна база, в която всеки желаещ може да язди кон. По балкан има туристически пътеки,удобни за разходка и туризъм. Близко до селото е язовир "Мечка", място за въдичари .Новаковският балкан място за лов. Разположението на селото,дава възможност за посещение на Перперикон и с.Татул в Кърджалийско, кадето е открит гроба на Орфей. Посещения на Асенова крепост ,Бачковски манастир,Кръстова гора и култовото светилище "Белинташ" . 

Ние вярвяме,че го има и ще се намери предприемчив и заможен човек,който ще преустрои училището в приятно място за огдих и почивка,като по този начин ще вдъхне нов живот на училището и селото. Елате и вижте!

Селскостопански отрасъл с потенциал за развитие – лозарство, тютюнопроизводство, трайни овощни насаждения; 

Село.БГ благодари на Петър за предоставената информация!
Косовските Къщи
Косовските Къщи - с. Косово
Виж повече
Февруари в къща за гости Панайотови Пловдив с. Добралък
Февруари в къща за гости Панайотови Пловдив с. Добралък
Виж повече
Вила Приказка
Къщи за гости "Приказка" - местн. Копривките
Виж повече
Бачковски манастир Успение Богородично - село Бачково
Бачковски манастир Успение Богородично - село Бачково
Виж повече
Екопътека Бяла река
Екопътека Бяла река
Виж повече
Параклис Възнесение Господне - село Борово
Параклис Възнесение Господне - село Борово
Виж повече