Меню

село Мийковци

с. Мийковци, Общ. Елена, Обл. Велико Търново
2119
Население 35

Землище 43,401 km²

Надм. височина 649 m

Пощ. код 5098

Тел. код 06714
Facebook страница: Вижте от тук
Имате по-актуална информация?
Село Мийковци е разположено на 13 км. от гр. Елена. В непосредствена близост до връх Чумерна(1536м.), най-високият връх в Източна Стара планина.

Селото като административна единица е създадено чрез събиране на девет махали- Мийковци, Духлевци, Топузи, Бабаци, Горно Ганчовци, Атларци, Игнатовци и Високовци. В момента центърът на селото, където се намират кметството, пощата и кръчмата се пада в махала Духлевци. Постоянното население на селото е 78 човека, въпреки, че жителите по адресна регистрация са над 200. Махалата с най-малко жители е Атларци- двама с адресна регистрация, като само един от тях е постоянно живущ.

В село Мийковци е силно развит селският туризъм. Има над 10 къщи за селски туризъм, които са постоянно заети. В селото има и база за детски отдих и туризъм. В нея се организират „зелени училища” за деца от цяла България. Климатът е много приятен – с мека зима със сравнително голям снеговалеж, който благоприятства ски-туризма и прохладно лято. През и край селото протичат много на брой малки рекички. Край Топлата река има места за къмпингуване с барбекюта и прекрасни възможности за риболов.

Районът около селото е много подходящ за туризъм. В центъра на селото има карта за ориентиране в района. Едни от най-популярните маршрути са: Мийковци-Атларци (40 мин.)- много лек ,приятен и разнообразен маршрут, чудесен за бране на билки и гъби; Мийковци- Хайдушки кладенец (2,30 ч.) – местността е наречена така защото има кладенец на притаено сенчесто място, където са се събирали хайдушки чети от района; Мийковци-хижа Чумерна(3.30 ч.)-маршрут за сериозни туристи; Мийковци-Чумерна-Буковец; Мийковци-село Костел, както и еко пътеката Марков камък- Раев камък . В околностите на селото се намира най-старият Български резерват „Бяла крава”. Наречен е така, заради скално образувание наподобяващо крава с теленце. Мястото е популярно и с многото легенди за заровено съкровище. В района на резервата има мечки, вълци, диви прасета, чакали, сърни, сръндаци и кошути.В района има над 5 разработени вело-маршрута. В селото се предлагат всякакви видове туристически услуги и екипировка. Могат да бъдат наети квалифицирани планински водачи, инстуктори за въжен тролей, алпийски рапел, воден алпийски рапел, спортно или скално катерене, oриентиране и всякакви подобни екстремни изживявания. Горещо препоръчваме спускането по Христовските водопади- спиращо дъха изживяване. Зимата могат да бъдат наети ски учители и всякаква екипировка. До селото има малка ски писта с влек. Особено горещо се препоръчва за начинаещи. За напредналите скиори има подходящи писти в района на в. Чумерна.

За любителите на по-малко екстремните почивки в селото и околността се организират пикници и чевермета с дегустации на типични за Еленския балкан кулинарни специалитети.
Бялата къща - с. Мийковци
Бялата къща - с. Мийковци
Виж повече
Къщи за гости „Кандафери“
Къщи за гости Кандафери - с. Мийковци
Виж повече
vip
Арната къща
Арната къща - село Яковци
Виж повече
Пъргавеловите къщи - с. Яковци
Пъргавеловите къщи - с. Яковци
Виж повече
Хотелски комплекс Усоето - с. Усои
Хотелски комплекс Усоето - с. Усои
Виж повече
Слънчевата къща - село Марафелци
Слънчевата къща - с. Марафелци
Виж повече
Марянски манастир Свето Преображение Господне - село Марян
Марянски манастир Свето Преображение Господне - село Марян
Виж повече
Архитектурен резерват - село Арбанаси
Архитектурен резерват - село Арбанаси
Виж повече