Меню

село Мечка

с. Мечка, Общ. Иваново, Обл. Русе
3470
Население 617

Землище 27,473 km²

Надм. височина 70 m

Пощ. код 7091

Тел. код 081582
Facebook страница: Вижте от тук
Имате по-актуална информация?
На около 22 км северозападно от гр. Русе, близо до брега на река Дунав, свързани като едно цяло със забележително красива природа и исторически ценности се намират селищно образувание Стълпище и село Мечка.
 

По исторически данни може да се съди, че околностите на с. Мечка са заселени преди 2500 г. пр. Хр. и през изтеклите епохи са представлявали важни населени места и крепости на илири и траки, на римляни и византийци, на славяни и българи.

Край селото има останки от древна римска крепост, наречена Тримамиум. Кастелът е бил част от долнодунавската укрепителна система на римската империя.През 2005 година учените откриха уникален шестредов надпис, съхраняван днес в историческия музей в гр.Русе. Наложиха се спешни спасителни разкопки в месността, поради зачестилите иманярски набези.

Исторически паметник в чест на загиналите воини за освобождението на България през Руско-турската война /1877-78 година/. Паметникът се намира на 1,5км от с. Мечка по пътя към с.о. Стълпище, на мястото където са се водили най-значимите боеве за освобождението на гр. Русе. Строен през 1900 по типов проект на седемте еднакви паметника в България: Орлово гнездо, Свищов, Плевен, Стара Загора, Шейново, Лом черковна и Мечка. Голямото стратегическо значение на боевете край с. Мечка и тяхната важност е почетена от плевенския мавзолей на фасадата на който околовръст е написано: “В памет на загиналите освободители при Шипка, Плевен, Мечка и Стара Загора”. На загиналите лекари и офицери в местността “Лагера” в землището на с. Мечка е построен в гр. София “Докторски паметник”, на едната страна на който е написано: “В памят на загиналите офицери, лекари и войници край с. Мечка близо да Русчук”. Повече за историята на село Мечка и за прочутите ноемврийски и декемврийски сражения за Освобождението на България през 1877 година, коита сравнявани с тези на Шипка и Плевен, ще научите от библиотечния фонд на Читалището.

Църквата в село Мечка е завършена, освещена и действа като такава още от 1925 година. Храмът е построен в тип “Византийски стил” и е с висока архитектурна стойност. Известен е като един от най-красивите храмове на територията на община Иваново, и е най-голямата гордост за местното население и културната история на сeло Мечка.
В църковния двор се извисяват малки паметници издигнати в чест на загиналите воини от село Мечка по време на балканската и Първата световна война през 1913 и 1918 година. До тях има и паметна плоча в чест на загиналите бойци от Азовския полк по време на ноемврийските и декемврийски сражения през 1877 година за освобождението на България от турско робство. Тази плоча е реставрирана през 2003 година с помощта на тогавашния консул на Русия в РБългария.

Основано през 1927 година, читалището в село Мечка разполага със самостоятелна сграда. Основни дейности: библиотечна дейност и художествена само-дейност. Библиотеката разполага с 11817 тома книги и други библиотечни материали. Развива се богата културно-масова дейност - детски мероприятия, рецитали, краеведски мероприятия, викто-рини, радиопредавания и други. Към художествената самодейност в читалището работят следните състави: Женска фоклорна група, Мъжка коледарска група, Детска формация “Младост”, Театрален състав, Състав “Художествено слово” и Дамски клуб.

Женска фолклорна група – състои се от 18 жени, които участват с репертоара си на всички местни и общински празници. През последните 20 години са участвали на пет събора на народното творчество в гр. Копривщица. Носители са на златни медали и грамоти. Имат осем участия на Фолклорен празник на Община Русе “Златната гъдулка”, където са спечелили две златни гъдулки, много грамоти и награди. Имат и две участия в “БалканФолк” гр. Велико Търново, където също са спечелили плакети и грамоти.
Мъжка фолклорна група – състои се от 12 участника. Всяка година участват в коледната програма на читалището и общинските празници, а на Бъдни вечер “коледуват” из селото. Също имат пет участия на събора в гр. Копривщица. Носители са на златни медали и грамоти. От участията си на “Златната гъдулка” са спечелили две златни гъдулки, много грамоти и награди. Имат и две участия в “БалканФолк” гр. Велико Търново, където също са спечелили плакети и грамоти.

Театрална група – участват 12 самодейци на възраст от 20 до 70 години. Групата подготвя едноактни пиеси и сценки с които взема участие в сборните концертни програми на самодейните състави, посветени на бележити дати и годишнини. (Трети Март, 24-ти Май, Коледни празници и други).

Състав “Художествено слово” – участват 10 деца от трети до осми клас. Подготвят рецитали посветени на Трети Март, 24-ти Май и други национални празници, както и спектали: “Първа жичка за водичка”, “Изворче на жива вода”, “За радост на очите и мъдрост на душата”.

Детска формация “Младост” – десет момичета от трети до осми клас. Подготвят модерни танци с които участват в сборни концертни програми на самодейните състави и в общински празници.
Група на индивидуални изпълнители и свирачи. Участват осем самодейци. Изпълняват български народни песни на местни и общински мероприятия.

Дамски клуб. Членуват 35 жени на възраст от 40 до 65 години. Клубът провежда сбирки два пъти месечно. На чаша чай разглеждаме и беседваме на различни теми: “Истинските неща от живота”, “Нежният обвинител”, “Моята любима рецепта”, “Исторически данни за село Мечка”, “Човешката щедрост и доброта”, “Вино и любов” и много други.

http://mechka.multiply.com/
Къща за гости Съни дейс
Къща за гости Съни дейс - с. Божичен
Виж повече
Природен парк Русенски Лом
Природен парк Русенски Лом
Виж повече