Меню

село Малка Арда

с. Малка Арда, Общ. Баните, Обл. Смолян
1290
Население 226

Землище 39,233 km²

Надм. височина 898 m

Пощ. код 4742

Тел. код 03029

Телефон на кметството: 0877114647

Е-mail: kmetstvo_m.arda@abv.bg
Имате по-актуална информация?
Село Малка Арда (област Смолян) се намира в Южен централен регион на България и е част от община Баните.

Село Малка Арда се намира само на 8 км от с.Баните – балнеологичен курорт, разположен сред живописните склонове на Родопския масив на 750 м надморска височина по поречието на р. Малка Арда, където можете да посетите местния санаториум предлагащ закрит и открит басейн с хипертермална минерална вода и водна пързалка, на 35 км от известният ски курорт Пампорово, на 280 км от гр. София. Климатът е умерено континентален със средиземноморско влияние, смекчаващо зимните месеци, а подпланинското разположение освежава топлите лета. 

На северозапад се намира най-високият връх в този район – Преспа (2000м.н.в.) и връх Свобода, по известен с името Ени Хан Баба (1880 м.н.в.). Любителите на планината могат да направят свои незабравими маршрути до прочутият Дяволски мост (Шайтан кюприя), крепостта Перперикон и по многото туристически пътеки. Запалените рибари могат да ловят пъстърва, а в съседното с. Давидково има рибарник за шарани. В северната част на община Баните, където е разположено ловно стопанство "Кормисош" е истински рай на флората и фауната в Родопите. Районът омайва с чудни ландшафтни форми - високи, стръмни, изваяни от водите и вятъра скални масиви на Водния връх (Аква тепе), прорязани от дълбоките и тесни долини на Хамбар дере и Рибен дол.

Умерените иглолистни гори са сухоземен биом, който се намира в умерените райони на света с топли лета и хладни зими и подходящи за поддържане на гората валежи. В повечето умерени иглолистни гори преобладават вечнозелени иглолистни растения, но някои представляват смесица от иглолистни и широколистни вечнозелени дървета или широколистни вечнозелени дървета и/или широколистни листопадни дървета. Умерените вечнозелени гори са обичайни за крайбрежните области в региони с меки зими и обилни валежи или за вътрешността в по-сухи климати или планински райони. В тези гори има много видове дървета, между които кедър, кипарис, дугласка, ела, хвойна, агатис, бор, подокарпус, смърч, секвоя и тис. Ниската растителност също включва голямо разнообразие от треви и храсти. Като структура тези гори са доста прости и се състоят най-общо от две нива: висока растителност и ниска растителност. Някои гори могат да поддържат и междинно ниво от храсти. Боровите гори поддържат тревиста ниска растителност, в която преобладават треви и тревисти многогодишни растения и често стават жертва на екологически значими пожари. 

Население 278 ж.

Село БГ. благодари за предоставената информация.
Вила Алба - с. Момчиловци
Вила Алба - с. Момчиловци
Виж повече
vip
Къща за гости Джобен Рай
Къщи за гости Джобен рай
Виж повече
Вила Беевски 1
Вили Беевски - с. Гела
Виж повече
Римски мост - Кемера
Римски мост - Кемера
Виж повече
Буйновско ждрело - село Ягодина
Буйновско ждрело - село Ягодина
Виж повече
Скален феномен Слона - село Настан
Скален феномен Слона - село Настан
Виж повече
Скален феномен Чудните мостове - село Забърдо
Скален феномен Чудните мостове - село Забърдо
Виж повече
Архитектурен резерват - село Широка лъка
Архитектурен резерват - село Широка лъка
Виж повече