Меню

село Лилково

с. Лилково, Общ. Родопи, Обл. Пловдив
4550
Население 60

Землище 62,399 km²

Надм. височина 1400 m

Пощ. код 4105

Тел. код 03109
Имате по-актуална информация?
Село Лилково се намира на 38 км. от град Пловдив, на 1400 м. надморска височина. Ако се свържат / по въздух/ на картата с права линия градовете Девин и Пловдив, то Лилково попада на 2/3 от Пловдив и на 1/3 от Девин.

Има през ден автобуси от автогара „Родопи”. С автомобил се минава през с.Първенец, с.Храбрино , малкото с.Плочник и с.Брезовица / на 2,5 км. преди Лилково - сега се води негов квартал/. Пътят след разклона за с.Бойково обаче не е много добър. В момента го ремонтират. Селото е в близост до връх Модър и на 15 км. от връх Персенк.

Прекрасна природа – река, борови гори, поляни… За съжаление постоянните му жители / и през зимата/ са останали малко. Голяма част от предишните му жители при някогашните миграционни процеси към градовете са се заселили най-вече в гр.Пловдив /кв.Коматево, кв.Прослав / и гр.Кричим. През лятото обаче селото оживява – всички къщи се напълват с хора, в кръчмата късно вечер не рядко се чуват родопски песни – пеят мъжете, пее душата им, имат си и гайдажия и кавалджия и понякога така осъмват.

В Лилково има красива църква, построена още през турското робство. От с.Лилково е полк.Ангел Вълчев, който след десет годишни изследвания в държавните архиви е написал изключителната книга „Тъмраш” – за живота на хората по тези места, за с.Тъмраш, някога намиращо се в близост до Лилково, но запалено и опожарено до основи. Тази книга доказва историческата истина за това, че не Ахмед ага –Тъмрашлията е запалил Перущица, а Ахмед ага – Барутанлията, който е от Асеновград и няма нищо общо с Тъмраш.

За съжаление поради съвпадение на имената и до днес много хора не знаят, че тъмрашлии не са били жестоките подпалвачи, а изключителни родолюбци, от които турците са се страхували.

Село.БГ благодари на Дени за изпратената информация!
Февруари в къща за гости Панайотови Пловдив с. Добралък
Февруари в къща за гости Панайотови Пловдив с. Добралък
Виж повече
Вила Приказка
Къщи за гости "Приказка" - местн. Копривките
Виж повече
Косовските Къщи
Косовските Къщи - с. Косово
Виж повече
Бачковски манастир Успение Богородично - село Бачково
Бачковски манастир Успение Богородично - село Бачково
Виж повече
Екопътека Бяла река
Екопътека Бяла река
Виж повече
Параклис Възнесение Господне - село Борово
Параклис Възнесение Господне - село Борово
Виж повече