Меню

село Кунино

с. Кунино, Общ. Роман, Обл. Враца
1901
Население 528

Землище 38,801 km²

Надм. височина 325 m

Пощ. код 3140

Тел. код 091202
Имате по-актуална информация?
Село Кунино и неговото землище се намират в северозападната част на България .Те са част от Западния Предбалкан /между реките Тимок и Вит/, съставен от изолирани заоблени хълмове, ридове и плоски плата. Кунино е село във Врачанска област, намиращо се на 10 км североизточно от Роман и 60 км източно от гр.Враца. Съставно селище е на Община Роман. Селото е разположено край левия бряг на река Искър. Землището на Кунино граничи със селищата: Бресте и Реселец /на север/, Луковит, Карлуково /на изток/, Беленци /иа югоизток/, Стояновци /на юг/, Радовене /на югозапад/ и Долна Бешовица и Камено поле /на запад/.

Гара на жп линията София - Варна. Автобусна връзка с гр.Роман.
Исторически доказано е, че в местността Градище край с.Кунино е съществувала крепост до падането на България под османско робство. Крепостта е била изградена върху хълм,който от запад завършвал с отвесно отсечена скала, непристъпна за завоевателя. Крепостните стени са били издигнати от северозапад, север, изток и юг бойни кули, които са изградени от варовикови камъни, свързани с варов разтвор. Пътят за влизане в крепостта е минавал през местността Усте и се влизало от север. Една от кулите, намираща се на изток, е напълно запазена в основите и до днес. В крепостта е бил изграден дворцов храм на княза, владетел на крепостта, параклис, жилищни и стопански сгради за дворцовата свита, войните и конете. Крепостта е имала таен вход, който я свързвал с езерото Сини вир в местността Голям дол, откъдето се снабдявала с вода.

По данни на жители на с.Купино Читалището е основано 1891 год. от група учители и представители на тогавашната интелигенция - Цветан Т. Гановски, Лало Петков, Трифон Стоянов, Прокоп Йолов, Коста Томов и др. През 1997 год. Читалище "Цветан Гановски" с.Кунино се регистрира като юридическо лице с нестопанска цел във Врачански Окръжен Съд, съгласно Закона за народните читалища. Към него работят: танцов състав, група за художествено слово, индивидуал ни изпълнители. Всички изяви са отлично посрещани от населението на Кунино. Няма друго селище в Област Враца /с изключение на центъра/, което може да се похвали с музей какъвто има тук. От 1986 год. родната къща на акад. Сава Гановски е дарена за направата му. Бяла и величествена е сградата на музея, в която е запечатана историята на нашето село от праисторически времена до днес. На приземния етаж са изложени археологични експонати, фотоси, рисунки, предмети и текстове за живота на селището ни от най-дълбока древност до Освобождението ни от турско робство.
Няма намерени къщи за гости в близост
Черепишки манастир Успение Богородично - село Лютиброд
Черепишки манастир Успение Богородично - село Лютиброд
Виж повече
Манастир Седемте престола - село Оселна
Манастир Седемте престола - село Оселна
Виж повече
Скални образувания Ритлите - село Лютиброд
Скални образувания Ритлите - село Лютиброд
Виж повече