Меню

село Крушуна

с. Крушуна, Общ. Летница, Обл. Ловеч
1195
Население 425

Землище 19,981 km²

Надм. височина 128 m

Пощ. код 5561

Тел. код 06944
Уеб сайт: Вижте тук
Имате по-актуална информация?
Крушуна се намира на 10 км. от гр. Летница, 34 км. гр. Ловеч, 37 км. гр. Плевен. Село Крушуна там, където последните склонове на Стара планина преминават в обикновени възвишения, от които започва Дунавската равнина, в допир с Деветашкото плато . Така селото е вгнездено между тях и само на север има простор към низината на р.Осъм.

През 1976-77 г. в югоизточната част на селото e открита минерална вода. В южната му част се намира местността “Маарата” - живописно преддверие на Предбалкана, високите скали на който правят огромна подкова на ръба на Деветашкото плато. Пещерата Водопада се намира на около 800 м. южно от селото.

Тя е една от най-красивите пещери у нас. Представлява един изключително труден за ориентиране воден лабиринт. Водата преодолявайки много прегради, образува великолепния водопад Крушуна и каскада от красиви езера. Галериите са оригинални, покрити със специфично идеално бели натечни образувания, коитo на фона на кафявия свод създава неописуема гледка. Интересни са също така синтровите прегради в някои от галериите.

Освен пещерата Водопада, в района има и други пещери Урушка маара, Горник, Деветашка пещера, които впечатляват с размерите на привходната зала. В близост до селото има еко-пътека  намираща се в парк "МААРАТА" е на 20 мин. път от селото. Общото време за преминаване през пътеката е около час и половина.

С. Крушуна е с около 300 къщи и население около 450 души, предимно възрастни хора. Условията за спане са ограничени, но се намират места по къщите на местното население. 80% от къщите са стари в стар български стил. 

Желаещите да посетят парк "МААРАТА", да преспят в някоя селска къща, да се запознаят с традиционните местни ястия могат да се свържат за заявки на следния адрес:
с. Крушуна - тел. 069 44 364 (желателно след 18 часа), 0889 679243
 
Къща за гости Крушун - село Крушуна
Къща за гости Крушун - село Крушуна
Виж повече
“Старата Къща” село Крушуна
Старата Къща - с. Крушуна
Виж повече
Къща за гости Онгъл - с. Кърпачево
Къщи за гости Онгъл - с. Кърпачево
Виж повече
vip
Еко селище Азарея
Еко селище Азарея - село Горно Трапе
Виж повече
Троянски манастир Успение Богородично - село Орешак
Троянски манастир Успение Богородично - село Орешак
Виж повече
Деветашка пещера - село Деветаки
Деветашка пещера - село Деветаки
Виж повече
Гложенски манастир Св.Георги Победоносец - село Гложене
Гложенски манастир - село Гложене
Виж повече
Архитектурен резерват Старо Стефаново
Архитектурен резерват Старо Стефаново
Виж повече