Меню

село Крушето

с. Крушето, Общ. Горна Оряховица, Обл. Велико Търново
2109
Телефони на кметството:
06179/2220; 2221
Имате по-актуална информация?
Село Крушето се намира в северозападната част на община Горна Оряховица и землището му граничи с общините Велико Търново и Полски Тръмбеш. Селото отсоти на 20 км от общинския център. При последното преброяване на населението през 2001 г. селото има 1033 жители и 374 домакинства.

След Освобождението започва заселването на селището Армутли (Круша), от където идва и българското му название - Крушето, с българи-балканджии от Еленския и Тревненския балкан.

В землището на с. Крушето, р. Росица се влива в р. Янтра, което е определило и плодородните наносни почви около реките.
През 1880 г. турското име на селото е заменено с българското име - Крушето. Загрижени за грамотността и просвещението на своите деца, същата година крушовчани откриват свое училище.

През 1906 г. по инициатива на учителя Иван Загоров е открито народно читалище, а през 1946 г. започва строежът на съвременното читалище "Напредък".

През 1921 г. е открита народна смесена прогимназия, а през 1932 г. и новата училищна сграда, в която и до днес учат децата на с. Крушето.

В съвременните условия на всеобща стагнация, гордост за селото е добре поддържаният сграден фонд общинска собственост като кметство, училище, читалище, детска градина, здравна служба с функциониращи лекарски и стоматологичен кабинет.

В недалечно минало преди 1989 г. селото се е гордеело с функциониращата си икономика и предприятия - фабрика за растителни масла, завод за туткал, зърнобаза, ТКЗС, телеугоително стопанство, фуражен цех, мелница, обслужваща и съседните села, мандра, производство и изкупуване РПК и Булгарплод Горна Оряховица на селскостопанска продукция, бетонен възел, цех за производство на бетонни елементи към далекосъобщенията, цех за радиочасти към Комбината за радиотехническа апаратура Велико Търново, цех за производство на компост за гъби, ферма за породисти гъски носачки към ОКС Горна Оряховица.

На 3 км западно от с. Крушето се намира СПТУ по селско стопанство "Боруш", където се обучават кадри за селското стопанство.

Туристически и културни забележителности
Селото се намира на левия бряг на река Росица и е подходящо място за риболов, лов, отдих и разходки сред красивата природа.
В близост до село Крушето се намират останките на Никополис ад Иструм и Калето със запазени и до днес стени. Общата му площ е 21,55 ха. Руините му са достъпни за посещение от ранна пролет до късна есен.Старинното селище Арбанаси се намира на около 22 км. То се отличава със своите монументални къщи и църкви с богата вътрешна декоративна украса, резба и стенна живопис създадени през XVI-XVII в. Именно тези уникални паметници от нашето архитектурно и художествено наследство са причината Арбанаси да е много посещавано не само от туристи, но и от учени, археолози, историци, архитекти, художници.
 

Личности
  • В селото е роден и живее вратарят на ФК "Етър" - гр. Велико Търново - Петър Петров, на когото Георги Аспарухов – Гунди вкарва последния в живота си гол.
  • Петър Бочев (1920-1944), военен ас, летец
vip
Арната къща
Арната къща - село Яковци
Виж повече
Пъргавеловите къщи - с. Яковци
Пъргавеловите къщи - с. Яковци
Виж повече
Хотелски комплекс Усоето - с. Усои
Хотелски комплекс Усоето - с. Усои
Виж повече
Вила Свети Георги - с. Велчево
Вила Свети Георги - с. Велчево
Виж повече
Слънчевата къща - село Марафелци
Слънчевата къща - с. Марафелци
Виж повече
Болярската къща
Болярската къща - с. Палинци
Виж повече
Марянски манастир Свето Преображение Господне - село Марян
Марянски манастир Свето Преображение Господне - село Марян
Виж повече
Архитектурен резерват - село Арбанаси
Архитектурен резерват - село Арбанаси
Виж повече