Меню

село Костенковци

с. Костенковци, Общ. Габрово, Обл. Габрово
901
Население 41

Надм. височина 518 m

Пощ. код 5343

Тел. код 06717
Имате по-актуална информация?
“...Слънцето беше залязло тихо и величествено.
Последните му зари, които позлатяваха високите бърда на Стара планина, изчезнаха. Само няколко облачета със златорумени краища към запад се усмихваха още на слънцето от свойта ефирна височина. Долината беше цяла в сянка. Белите сипеи на запад потъваха във вечерната черна дрезгавина, която застилаше все повече и повече скалите, брястовете и крушите, чиито очертания ставаха груби и неясни. Никой птичи глас, никое цвъртение. Заедно с тъмнината възцаряваше се и тишината, чудна и меланхолическа, на нощта.”
Ив. Вазов “Под Игото”

Село Костенковци е сгушено в малка долина между предпланинските хълмове на Средна Стара планина и е на 14 км. североизточно от Габрово. Склонът, на който е разположено селото, е изцяло обърнат на юг към планината, а на север от Минин чукар се простира необятната Дунавска равнина. От прозорците на всяка къща в Костенковци се открива неописуема панорама към Балкана, докосваща надпреварващите се по височина хълмове и гонеща планинското било.

Месторазположението на с. Костенковци и околните махали не може да не е дало отражение върху живота, бита и социалната нагласа на неговите поселници. Но ако търсим главното и същественото на тези села в миналото и сега, то е, че тук живее чисто българско население. Тук се говори един от най-чистите диалекти на говоримия български език, запазил се през вековете.

В “Иманярската къща” и “Къщата с чадърите” е запазен, доколкото е възможно, автентичният бит на нашите предшественици, допълнен от съвременни удобства. Обзавеждането е плод на многогодишни колекционерски търсения и усилия из полуразрушени къщи, антикварни и музейни сбирки и частни наследства. В механа “Жълтицата” и “Иманярската къща” ще откриете старинни печки и ракли, домашно плетени покривки, ръчно изтъкани черги, дикани.

Село Костенковци Ви предоставя възможността да вдъхнете чист въздух, да се насладите на красотата на звездите през август и на розите през май, да вкусите сочни балкански череши през юли, да опитате крехко агнешко по Гергьовден и сочна пържола по Коледа.
Докоснете се до вкуса на домашно приготвено кисело мляко и сирене, опийте се от аромата на отлежала ракия и червено вино, събрало букет отбрани сортове грозде под топлината на слънчевите лъчи. Pазходeте се из руините на Стражевата крепост, пийнете вода от старата чешма на царица Йоанна, посетете Скалските извори под село Чомаците!
Капитановата къща - с. Боженци
Капитановата къща - с. Боженци
Виж повече
Бутикови къщи за гости Легендитe
Бутикови къщи за гости Легендитe - с. Беломъжи
Виж повече
Комплекс Боженски чифлик
Комплекс Боженски чифлик - с. Съботковци
Виж повече
Бабината къща
Бабината къща - с. Генчовци
Виж повече
Архитектурен резерват - Боженци
Архитектурен резерват - Боженци
Виж повече
Батошевски манастир Успение Богородично - село Батошево
Батошевски манастир Успение Богородично - село Батошево
Виж повече